U trendu

Mandić: Neki naši požurili da se umešaju u tuđe muke

PODGORICA – Umesto da se bavimo svojim žrtvama, svojim Velikama i Pivama, neki naši su požurili da se umešaju u tuđe muke i odnose koji zadaju veliki bol svakoj porodici koja je ostala bez svoga bližnjeg, istakao je jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić povodom godišnjice zločina u Velici 1944. godine.

Kako je ocenio, srpskim protivnicima je bilo veoma važno da novo antisrpsko kolo „pokrenu baš odavde“.

Istakao je da smo „nakon svega, nakon miliona žrtava, dočekali da se naš narod proglašava genocidnim“.

„Zamislite tu podlost – da se genocidnim danas proglasi narod za čiju su i decu otvarali čak i posebne logore smrti. U narodnom sunovratu ovog vremena ostaće upamćeno da je naš narod genocidnim proglasila i većina u Skupštini CG. Skupština one države u kojoj je nakon Kosovskog boja očuvana zavetna narodna ideja slobode i ujedinjenja, a potom stasalo, ispravilo se i proslavilo srpstvo“, naveo je Mandić.

Prema njegovim rečima, polemika o zločinu u Srebrenici jasno je pokazala prirodu i karakter mnogih ličnosti koje se selektivno bave temama ljudskih prava.

„Ispostavilo se da nije mali broj onih koji najviše insistiraju na suočavanju društva sa prošlošću, a istovremeno to suočavanje ograničavaju samo na jednu žalosnu priču iz susedstva. Srpskom narodu, koji je uz ruski i jevrejski narod najveća žrtva stradanja u dvadesetom veku, oni takvim pristupom žele da oduzmu pravo na pamćenje, čak i pravo na grob“, ukazao je on.

Zapitao je da li je ikada iko mogao da zamisli da će Crna Gora usvoji rezoluciju o Srebrenici.

„Ali, kada se moglo desiti da Crna Gora prizna lažnu državu Kosovo, za koju su se borili i oni koji su klali 1944. godine nejač po Velici, onda je logično bilo našim neprijateljima da se nastavi tim putem“, ocenio je Mandić, prenosi protal Borba.

On je istakao da je tom rezolucijom napravljen problem srpskom narodu zapadno od Drine.

Poručio je da je srpski narod u Crnoj Gori danas jak i vitalan, da je Srbija najmoćnija i najbogatija država na Balkanu i da je „nepokolebljiva naša Republika Srpska nastala u veličanstvenoj borbi upravo potomaka onih koji su stradali u Drugom svetskom ratu“.

„Usvajanje rezolucije o genocidu u Velici, koju smo podnijeli još u decembru, biće još jedan znak da se Crna Gora vraća sebi. A mi nikome ne pretimo, poštujemo sve žrtve, i naše i tuđe, ali hoćemo da najzad budu uvažene i pođednako poštovane žrtve koje je podneo naš narod, da se sećamo i da nas to opominje da budemo budni.

Zločin u Velici i Gornjoj Ržanici dogodio se 28. jula 1944. godine, a za tu operaciju su angažovane 7. S S divizija „Princ Eugen“ i 21. S S divizija „Skenderbeg“, sastavljena od albanskih balista i lokalnih muslimanskih oružanih formacija.

Oni su za nekoliko sati pobili 428 nemoćnih osoba, od kojih 120 dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar