U trendu

Marševi za prava žena širom regiona

Osmomartovski marš u Sarajevu: Žene u BiH na margini društva
Povodom Medjunarodnog dana žena fondacija CURE danas je u Sarajevu organizovala marš, želeći da svojim prisustvom skrene pažnju na nevidljivost problema sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

U maršu, od Parlamentarne skupštine BiH na Marin dvoru do Trga dece Sarajeva učestvovali su i zainteresovani i gradjani, kao i članovi Ženske mreže BiH.

„Nažalost, nakon jake uloge koje su žene u BiH imale kroz istoriju, u 2018. mnoge od nas su na samim marginama društva“, naveli su iz Fondacije CURE.

Iz te fondacije su naveli da žene ne odlučuju o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne učestvuju u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti zemlje, ne pregovaraju o ustavnim promenama ili reformskoj agendi, nema ih ni u Predsedništvu BiH.

Još je naglašeno da je stopa nezaposlenosti žena alarmantno visoka, te da su marginalizovane žene višestruko diskriminisane.

Osmomartovski marš u Banjaluci: Jesmo li radnopravne?
Više nevladinih organizacija danas je u Banjaluci organizovalo „Osmomartovski marš“ pod motom „Jesmo li radnopravne“.

Učesnici marša prošetali su od Narodnog pozorišta RS do Trga Krajine, noseći transparente koji ukazuju na potrebu ravnopravnog tretmana žena u društvu.

„Želimo da poručimo da želimo jednake plate sa muškarcima, jednake uslove rada, da se poštuju naša reproduktivna prava, a ne da budemo diskriminisane zbog toga“, izjavila je Milica Pralica iz organizacije „Oštra Nula“.

Direktorka Helsinškog parlamenta gradjana u Banjaluci Dragana Dardić rekla je da civilni sektor godinama ukazuje na iste probleme sa kojima se susreće ženska populacija, ali da se ništa ne menja.

Žene su i dalje najbrojnije ekonomski neaktivne osobe u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

Osim toga, istakle su učesnice marša, žene su manje plaćene od muškaraca, njihovo profesionalno usavršavanje je ograničeno, kao i gradnja njihove karijere.

Žene i dalje simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća, a nijedna žena s invaliditetom nije poslanik u entitetskim parlamentima i državnom parlamentu, niti se nalaze na čelu neke javne institucije.

U Skoplju odžan Marš za prava žena
U centru Skoplja danas je, po drugi put, održan „Marš za prava žena“ u kojem je učestvovalo oko 1.000 žena, devojaka i aktivistkinja.

Prema organizatorima, cilj tog marša, održanog po drugi put,  je da se podigne svest javnosti, ali i nosilaca odluka, o nejednakom položaju u kojem se nalaze žene u makedonskom društvu.

Aktivistkinje za ženska prava su osudile nasilje nad ženama, upozoravajući da se nasilje nad ženama u makedonskom društvu toleriše, podstiče i prikriva, kao i da se retko osudjuje ako izadje u javnost.

Govornice su istakle da je rodna jednakost važan faktor za postizanje demokratskog društva u kojem su svi jednaki.

„Nisu nam potrebni skupi pokloni, ali svi muškarci i žene treba da se zapitaju šta su napravili za jednakost i ravnopravnost“, poručeno je na „Maršu za prava žena“ u Skoplju, koji je održan povodom 8. marta Dana žena.

Na drugom, paralelnom maršu u znak podrške jednakosti i većoj zastupljenosti žena u svim društvenim oblastima učestvovao je i premijer Makedonije Zoran Zaev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.