U trendu

Matis i Mičel stižu u Skoplje da iskažu podršku referendumu

VAŠINGTON/SKOPLJE – Američki ministar odbrane Džim Matis i pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel posetiće Makedoniji kako bi istakli podršku SAD predstojećem referendumu o promeni imena te zemlje, zakazanom za 30. septembar.

„Idem tamo da veoma jasno stavim do znanja da smo uz makedonski narod“, rekao je Matis, koji u Makedoniju stiže narednog vikenda.

Istovremeno je istakao da je zabrinut zbog mogućeg mešanja Rusije u proces referenduma u Makedoniji, prenosi MIA.

„Takva vrsta problematičnog ponašanja koje je Rusija praktikovala od Estonije do SAD, od Ukrajine do Makedonije, uvek prilagođeno određenoj situaciji, uvek je izvan granica prihvatljivog, što se mene tiče“, rekao je Matis.

U četrvatak će u Skoplje stići i Ves Mičel, koji će s premijerom Zoranom Zaevim i drugim makedonskim zvaničnicima razgovarati o američkoj podršci sporazumu Atine i Skoplja, potpisanom u Prespi, i predstojećem referendumu u Makedoniji.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Mičel će se sastati i s poslovnim liderima i poslanicima kako bi „razmenili stavove“ i naglasili podršku SAD zemlji dok se kreće ka „zauzimanju svog mesta u zapadnoj porodici“, prenela je MIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.