U trendu

MCP: Narod hteo da vidi vladike i sveštenike, a ne političare

PODGORICA – Za Mitorpoliju crnogorsko primorsu je neprihvatljivo da se litije u Crnoj Gori naknadno stranački obeležavaju kao što je to učinjeno prikazivanjem filma „Branili smo svetinje“ i poručuju, ne želeći, kažu, da umanje bilo čiji doprinos, pa ni „gospode političara“, da je narod hteo da vidi na čelu litija svoje vladike i sveštenike.

Na tv kanalima u Crnoj Gori i Srbiji je pre tri dana prikazan pomenuti film čiji je autor Savez Srba iz Crne Gore, u kojem su većina sagovornika političari.

Iz MCP ističu da je jedan od ključnih razloga uspeha litija u tome što, kako kažu, „nisu dozvolili da se one stranački ili partijski obeležavaju i što su one bile i ostale crkveni, svetoduhovski i svenarodni događaj“.

Na litijama su, podsećaju, bili zajedno lideri i pripadnici različitih stranaka i na častim je, kažu, to što su ostajući verni svojim strankama i partijama, dali prednost svenarodnom jedinstvu i na taj način dali svoj veliki doprinos neospornom uspehu litija.

Litije su, navode, „podigle i objedinile pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori u vreme posle izglasavanja anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovesti“.

Poručuju, međutim, da karakter litija nije dobro poistovećivati sa drugim narodnim okupljanjima, posebno ne sa stranačkim ili staleškim.

„Srbi i Crnogorci u tom sveštenom hodu obrisali različite podele i podozrenja među sobom, izmirili se i objedinili oko imena Božjeg i svojih svetinja…“, poručuje se, između ostalog, u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.