U trendu

Ustoličenje pod svodovima Cetinjskog manastira

CETINJE – Mitropolija crnogorko-primorska saopštila je danas da je odlučeno da ceremonija ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija, 5. septembra, bude održana bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Odlučeno je, navodi se, da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, na liturgijskom sabranju koje će predvoditi patrijarh srpski Porfiriije, uz sasluženje episkopa SPC i drugih sestrinskih Crkava sa sveštenstvom i predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore.

Sveštenstvo je pozvano da sa narodom toga dana u svim hramovima MCP „liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi ovaj događaj“.

„Za sve one koji ostanu u svojim domovima Radio televizija Crne Gore i MCP obezbediće direktan televizijski prenos iz Cetinjskog manastira. Ne manja radost i blagoslov za sve vernike u Crnoj Gori predstavlja i prva poseta patrijarha srpskog Porfirija Mitropoliji crnogorsko-primorskoj“, navodi se u saopštenju dostavljenom i Tanjugu.

Sve one koji žele da lično dočekaju patrijarha Porfirija i prime njegov patrijaraški blagoslov, a znamo da je takvih veliki broj, Mitropolija je pozvala da dođu na svečanost koja će dan ranije, 4. septembra, biti održana ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorica, zbog trenutne epidemiološke situacije.

Svečanost će, najavljeno je, početi u 18 časova.

IZ MCP je poručeno da nikada neće prestati da pozivaju na mir, slogu, praštanje i pomirenje sve bližnje, uključujući i one koji misle drugačije.

„Neka se ovim svečanim činom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija useli mir i duhovna radost u svako srce, u svaki dom i porodicu, i verujuću i neverujuću, i u one koji nas mrze i u one koji nas vole. Da se manje svađamo a što više razgovaramo, da jedni druge čujemo i razumemo, a onda da se bratski zagrlimo i izmirimo. Tada će blagoslov Božiji i Svetog Petra Cetinjskog biti na svima nama, našim potomcima i celoj Crnoj Gori…“, poručeno je iz Mitropolije.

Ističu da u najavljenoj i planiranoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano, kažu, da se ovom verskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti.

Ti aktivisti, koji, kako ističu, ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavaju da Crkvi i njenom vernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vere.

„Šta god u ovom trenutku mislili moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da je Crna Gora država svih nas. U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca – nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino – ravnopravnih građana. Evropska, sekularna i građanska Crna Gora ne sme da se temelji na mržnji i isključivosti, nego na njenom Ustavu i zakonima“, navodi se u saopštenju MCP i ističe da:

„Čuvajući sekularni karakter i ustavni poredak Crne Gore Srpska pravoslavna crkva, njeni episkopi, sveštenici i verni narod u Crnoj Gori pokazali su odlučnost, hrabrost ali i jevanđeljsku mudrost i odgovornost u svim dosadašnjim društveno osetljivim trenucima kojih, nažalost, nije bilo malo“.

Ističu i da ee svojim hrišćanskim stavom i delovanjem Crkva projavila kao „ključni faktor mira i stabilnosti u Crnoj Gori, ali, u isto vreme, pokazala je visok stepen građanske i demokratske svesti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.