U trendu

MCP: Zakon neustavan i diskriminatorski

PODGORICA – Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocenila da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se „pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve“.

MCP je u saopštenju navela da su parlament i vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocenjuju, predstavljali „časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti“, čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

„Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/“obnovi“ nove, državne, podobne i poslušne režimu „autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve“, navodi MCP.

Ističe se da svu odgovornost za posledice donošenja takvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Tim su, a naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane nečuvene deobe i mržnja i Crna Gora uvedena u situaciju koja nikome ne može doneti dobro, ocenjuje MCP.

„Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, navodi se u saopštenju.

Skupština Crne Gore usvojila je rano jutros, oko 2.30 sati, Zakon o slobodi veroispovesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanika, nije bilo glasova protiv niti uzdržanih, a usvajanju nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji su privedeni nakon incidenta u skupštinskoj sali.

Naime, nakon što je usvojen zakon u načelu i nakon što je odbijen prvi amandman DF-a, sednica parlamenta je prekinuta zbog incidenta do koga je došlo kada je poslanik DF-a nasrnuo na predsednika Skupštine Ivana Brajovića i razbio kutiju sa mikrofonom.

Nakon toga u salu je ušlo obezbeđenje sa gas maskama na licu, a zatim je usledila svađa tokom koje je poslanik DF-a Milun Zogović flašom pogodio poslanika SDP Ranka Krivokapića, a jedan od poslanika te stranke pokušao da aktivira petardu ili suzavac.

Svi poslanici su uhapšeni i u dva policijska automobila prebačeni u Centar za bezbednost.

Sednica je nastavljena a predsednik skupštine Ivan Brajović rekao je da je poslanicima DF-a izrekao meru udaljenja sa sednice koja važi narednih 15 dana.

Kako se navodi, osim 18 poslanika DF-a uhapšene su još četiri osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.