U trendu

Mediji: Uhapšen hrvatski ministar Horvat, na meti istražitelja nekoliko državnih funkcionera

Ministar gradjevine, prostornog uredjenja i državne imovine Darko Horvat uhapšen je danas pošto je policija pretresla njegovu kuću u Medjimurju, javili su hrvatski mediji pozivajući se na njegovog advokata.

Policija je jutros po nalogu Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pretresla Horvatovu kuću u Donjoj Dubravi u Medjimurju, a potom ga odvela na ispitivanje u Zagreb.

Prema navodima medija, na meti istražitelja našlo se nekoliko državnih funkcionera, medju kojima i potpredsednik Vlade Hrvatske iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

Horvat se, prema nezvaničnim informacijama, našao pod istragom zbog sumnjivog dodeljivanja državne pomoći i podsticaja iz vremena dok je vodio Ministarstvo privrede.

Zvaničnih informacija zasad nema, a očekuje se skoro obraćanje premijera Andreja Plenkovića.

Televizija N1 na portalu navodi da bi pod istragom mogli da završe i potpredsednik Vlade iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić. Oni će, dodaje se, biti ispitani redovnim putem.

Istragom su obuhvaćeni i državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac i Horvatova pomoćnica kad je bio ministar privrede Ana Mandac, koja je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena za malverzacije s bivšom državnom sekretarkom Josipom Rimac.

Prema dosadašnjim informacijama iz medija, Horvata se povezuje sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja u vreme dok je vodio Ministarstvo privrede. Sporna je dodela novca iz programa razvoja preduzetništva na područjima naseljenim pripadnicma nacionalnih manjina. Novac se navodno dodeljivao bez kriterijuma.

Mediji nezvanično navode da je u vladi održan hitan sastanak i uskoro se očekuje obraćanje premijera Andreja Plenkovića.

Predstavnici opozicije su u prvim reakcijama na istragu protiv Horvata, koji je suočen i sa kritikama zbog spore obnove posle zemljotresa u Zagrebu i Baniji, istakli da je reč o jednoj u nizu istraga protiv ministara u Plenovićevoj vladi Andreja Plenkovića. Oni su podsetili na Plenkovićevu nedavnu izjavu da „opozicija može da stoji na trepavicama, ali on neće smeniti nijednog ministra“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar