Mekejn danas sa Kitarović i Plenkovićem, sutra u Beogradu

Američki senator Džon Mekejn danas je posetio Hrvatsku gde je razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Senator Mekejn i Kitarović razgovor u Opatiji posvetili su razmeni mišljenja o stanju u jugoistočnoj Evropi i naglasili značaj individualne evroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguranje trajne stabilnosti i napretka, prenosi Hina.

Kako se navodi, oni su se složili i oko važnosti usredsređenosti američke administracije i na ovo područje sveta.

Pored toga Kitarović i Mekejn osudili su nedavno korišćenje hemijskog oružja u Siriji i složili se o nužnosti aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju ovakvih slučajeva, kao i pronalaženja rešenja za višegodišnju krizu u Siriji.

Kako se napominje u saopštenju iz kancelarije Kitarović, poseta Mekejna dolazi nekoliko dana pre obeležavanja četvrt veka od američkog priznanja nezavisnosti Hrvatske.

„Sjedinjene Države bile su predano uz RH i tokom ostvarivanja našeg članstva u Severnoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Republika Hrvatska visoko vrednuje ostvareno transatlantsko savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama“, dodaje se u saopštenju.

Senatora Mekejna primio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je priredio ručak u Dubrovniku, navodi Index.hr.

Kako je navedeno na stranici premijera Plenkovica razgovarali su o bilateralnim odnosima, situaciji u jugoistocnoj Evropi i bezbednosnoj saradnji.

Mekejn je u Hrvatsku došao iz Slovenije gde je juče bio u poseti slovenačkom premijeru Borutu Pahoru, a sutra dolazi u Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.