U trendu

Mektić: Turske vlasti poništili putne isprave Gulenistima

SARAJEVO – Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH u tehničkom mandatu, potvrdio je danas da su ih turske vlasti obavestile da su poništene putne isprave jednom broju njihovih državljana, koji se nalaze u BiH i imaju regulisan boravak.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da je na sastanku u Sarajevu sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, razgovarano o turskim državljanima u Bosni i Hercegovini, koje vlasti Turske sumnjiče za pripadnost organizaciji FETO, čiji je osnivač Fetulah Gulen, a koju turske vlasti smatraju terorističkom.

Sarajevski portal Žurnal je objavio da je Ministarstvu bezbednosti BiH dostavljeno osam imena tzv. Gulenista u BiH čiju deportaciju žele turske vlasti. Isti izvor je naveo da je Erdogan tražio da bh. vlasti isporuče sve turske državljane koje tamošnje vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom FETO.

„Mi smo obavešteni da su jednom broju turskih državljana koji se nalaze u BiH i imaju regulisan boravak, turske vlasti poništile putne isprave. Oni nisu uneti ni u Interpolovu bazu kad se govori o traganju za putnim ispravama. Doveli su nas u specifičnu, neoubičajenu situaciju. Sada, ministarstvo i nadležne agencije bi trebalo da pokrenu jednu vrstu upravnog postupka vezano za to i da odluče o statusu tih državljana“, kazao je Mektić za sarajevsku N1 tv.

Kako kaže, koliko je obavešten, oni su podneli zahtev za azil u BiH.

„Nakon tog zahteva sve radnje će biti obustavljene, odlučiva će se isključivo o zahtevu za azil. Posle odluke o azilu će se nastaviti upravni postupak vezano za njihov status. Ne mogu da prejudiciram rešenje. Mi imamo jednu vrstu informacije o tim osobama kojima je poništena turska isprava. Same te osobe su se javljale našim institucijama da vide šta i kako dalje da im se reguliše status. Angažovali su jednu advokatsku kuću ovde u Sarajevu da ih zastupa“, naveo je Mektić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.