Mijatović: Moj izbor dobra poruka BiH i zemljama regiona

Dunja Mijatović je izjavila da je njenim današnjim izborom za novu komesarku Saveta Evrope za ljudska prava Bosna i Hercegovina postigla nešto što se nikada ranije nije dogodilo.

„Još mi se trese tlo po nogama. Preponosna sam i presrećna zbog izbora. Taj izbor je i moja velika odgovornost, ali i nešto što treba da se zapamti: da ljudi iz BiH mogu vrednim i kvalitetnim radom postići mnogo, i da svi možemo da krenemo putem napretka“, rekla je Mijatović za agenciju Beta.

Navodeći da je pre svega, njen lični kredibilitet nju preporučio za izbor na funkciju komesarke za ljudska prava, istakla je da je veoma bitno što je izabrana kao predstavnica BiH.

„To je dobra poruka BiH, ali i ostalim zemljama regiona, što ne znači da neću biti kritički nastrojena kada su u pitanju dešavanja u vezi sa ljudskim pravima u tim zemljama“, istakla je Mijatović.

Dunja Mijatović će preuzeti dužnost komesarke Saveta Evrope za ljudska prava 1. aprila, s mandatom od šest godina, bez mogućnosti reizbora.

U prvom krugu Mijatović je osvojila 76 glasova, a u drugom 107.

Komesar za ljudska prava je nezavisna i nepristrasna pozicija koju je Savet Evrope uveo 1999. godine radi jačanja svesti i poštovanja ljudskih prava u 47 zemalja-članica te najstarije evropske organizacije.

Mijatović je od 2010. godine bila predstavnica OEBS-a za slobodu medija, a od 2005. do 2007. godine predsedavala je radnom grupom eksperata Saveta Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize.

Tokom njenog predsedavanja, Komitet ministara Saveta Evrope usvojio je Deklaraciju za zaštitu i jačanje istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.