U trendu

Milačić: Da se 30. avgust proglasi Danom demokratije u CG

PODGORICA – Poslanik Prave Crne Gore, članice vladajuće koalicije, Marko Milačić, podneo je parlamentu predlog da se dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, 30. avgust, proglasi državnim praznikom – Danom demokratije u Crnoj Gori.

Milačić je u obrazloženju naveo da je 30. avgust važan datum za Crnu Goru jer je prekinuto vladanje dominatno jedne partije na čelu sa istim čovekom.

“Nakon što su skoro sve zemlje socijalistčkog bloka od pada Berlinskog zida ušle u proces smene vlasti, Crna Gora je prvi put baš na ovaj datum zakoračila u proces demokratizacije društva i promene vlasti”, naveo je Milačić.

Za Milačića je nesporna činjenica da je 30. avgust istorijski datum, jer je tada na izborima prvi put od uvođenja višestranačja mirnim i demokratskim putem promenjena vlasti.

“Imajući u vidu istorijski značaj ove činjenice, od velike važnosti za celo društvo, ali i za buduće generacije, da se 30. avgust uvrsti u red državnih praznika, jer ulazak u eru demokratije treba obeležiti i proslavljati”, naveo je Milačić, preneo je portal RTCG.
Državni praznici u Crnoj Gori su, inače, 21. maj – Dan nezavisnosti i 13. jul – Dan državnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.