Milačić:Vraćanje zakona u parlament je potez očajnika

PODGORICA – Lider Prave Crne Gore Marko Milačić nazvao je „potezom očajnika“ to što je predsednik Milo Đukanović danas vratio parlamentu na ponovno razmatranje niz zakona, među kojima i izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, Milačić kaže da to „očajnički potez čoveka koji se ne miri sa voljom naroda, pa koristi poslednje prilike da dodatno radikalizuje društvo i pokuša dodatno da raspiri podele u Crnoj Gori, što mu više nikada neće proći“.

Uticajem na Državnu izbornu komisiju na dan glasanja u parlamentu o pomenutim zakonima, kao i, kako navodi, „nacionalističkim skupom“ ispred Skupštine, Đukanović je postavio temelj za današnju odluku.

Milačić kaže da odluka Đukanovića da vrati zakone nema legitimitet, ali ipak ima ustavno utemeljenje, za koje se crnogorski predsednik „sada hvata“.

Đukanović to čini, ističe Milačić, ne iz razloga ustavnosti, već upravo suprotno, podrivanja volje naroda, i, u suštini, samim tim, protiv-ustavnog delovanja.

„Vraćanje Zakona o slobodi veroispovesti na ponovno odlučivanje Ustav možda može i da otrpi, ali građani neće: narod je nedvosmisleno i za istoriju kazao šta misli o njemu, kroz godinu najdostojanstvenije borbe u litijama, te izglasavanjem na prethodnoj sednici Skupštine poručio da ni po koju cenu neće odustati od borbe protiv bezakonja i od borbe za dostojanstvo sopstvene Crkve“, naveo je Milačić.

Smatra da, kako kaže, Đukanović očigledno nije naučio lekciju koju je dobio nakon što je pre godinu potpisao diskriminatorni Zakon, pa sada „ponovo srlja i politički tone u živom blatu svoje anti-narodne, anti-demokratske i anti-civilizacijske politike“.

„Tada, donošenjem neustavnog Zakona ujedinio je narod i time zapečatio svoju političku karijeru, na čemu smo mu zahvalili. I sada mu hvala što odlukom o vraćanju Zakona na ponovno odlučivanje, nam daruje priliku da ga još jednom porazimo“, poručio je Milačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.