U trendu

Milanović odgovorio Ceraru na pismo

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poslao je danas pismo slovenačkom premijeru Miri Ceraru u kojem je ocenio da zbog narušene verodostojnosti i integriteta arbitražni postupak o granici ne može da bude nastavljen.

U odgovoru na prethodno Cerarevo pismo, Milanović je poručio da se uprkos aferi arbitraža, koja je u medijima prozvana „Pirangate“, dobrosusedski odnosi Slovenije i Hrvatske moraju razvijati.

„Dobrosusedski odnosi naših država, saveznica u NATO-u i partnera u Evropskoj uniji, moraju se nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu“, naglasio je hrvatski premijer.

On je naveo i da je Hrvatska i dalje „predana traženju rešenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom“.

Premijer Slovenije Miro Cerar pisao je juče Zoranu Milanoviću povodom najave da će Hrvatska izaći iz postupka i predložio da se „u toj stvari vodi tolerantna i uzdržana politika kako na slovenačkoj tako i na hrvatskoj strani da se ne bi dodatno uznemiravala javnost u dve države“. On je izrazio uverenje da je „sprovođenje arbitražnog postupka jedini put za pravedno rešavanje graničnog pitanja”.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski Kurir i zagrebački Večernji list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

U međuvremenu su Sekolec i Drenik podneli ostavke, a Slovenije je danas imenovala novog arbitra.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović juče je s predstavnicima parlamentarnih stranaka postigao dogovor o izlasku Hrvatske iz postupka arbitraže o čemu konačnu odluku na vanrednoj sednici u sredu i četvrtak treba da donese Sabor.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.