U trendu

Milanović polozio zakletvu i postao peti predsednik Hrvatske

ZAGREB – Zoran Milanović položio je danas zakletvu na Pantovčaku i tako postao peti predsednik Hrvatske i treći, koji dolazi iz Socijaldemokratske partije, stranke levog centra. Milanović je najpre izrekao tekst zakletve koja glasi:

„Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsednika Republike Hrvatske obavljati savesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Kao hrvatski državni poglavar:držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdeti nad urednim i pravednim delovanjem svih tela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao“.

Potom je potpisao zakletvu, a predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je objavio da Milanović stupa na dužnost sutra, 19. februara.

U obraćanju prisutnima Milanović je poručio da ne namerava da bude korektivni faktor, nego konstruktivni.

„Biću predan, transparentan, dosledan. U spoljnoj politici ću se fokusirati na tačke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet..“, naveo je Milanović.

Rekao je da će u spoljnoj političi fokusirati na one tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet. „Nema dileme da takvih tačaka ima neuporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od suseda i od svijeta, čak i kad su posredi države s kojima imamo najviše nerešenih pitanja“, naveo je.

Milanović je unapred zamolio za „zrno“ razumevanja za, kako je rekao, sve njegove buduće greške.

Te greške, dodao je, nisu namerne, neće biti namerne, niti su, kako je kazao, ikada bile.

„Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima“, kazao je.

Greška je, istakao je, kad jedni drugi dovodimo u pitanje motivaciju njihovih dela.

“ Svakako dana boriću se da se protiv prakse kojom se nekome osporava patriotizam. To je kritična privrženost i negacija isključivosti, nastojanje na afiramiciji vrednosti koje naše društvo čine bojima i sadržanijima. Patriotizam podrazumeva i zahvalnost svima onima koji su dali život u Domovinskom ratu, ali i onima koji su ga dali u prethodnom ratu, u borbi za antifašizam“, naveo je Milanović.

Za Hrvatsku je rekao da je dovoljno imućna i iskusna da može svima da obezbedi obrazovanje.

Naša budućnost zavisi od toga kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi“, rekao je hrvatski predsednik.

Zahvalio je svojim prethodnicima i tom prilikom pomenuo i Franju Tuđmana, uz napomenu da ga nije poznavao.

Ratovi su, kazao je Milanović, gotovi i obaveza i odgovornost Hrvatske je da se ni jedan građanin te države ne oseća ustrašenim, diskriminisanim ili isključenim

„Kad kažem drugačija, mislim i – slabija, malobrojnija i to prema više kriterijuma: rodnom, nacionalnom, socijalnom, verskom, seksualnom, radnom, starosnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama“, poručio je.

Za naučnu zajednicu, sudstvo i medije, Milanović je rekao da moraju neprestano da rade na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.

Milanović smatra da su zaštita i promocija nezavisnog sudstva, medija i nauke najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsednika Republike za stabilnost državne vlasti.

„Naša Republika treba svakog čoveka i svaki čovek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući“, kazao je Milanović koji je govor završio sa „Živela Republika Hrvatska“.

Inače, Milanović je na ceremoniju inauguracije došao sa suprugom, a prisutni su bili i njegovi sinovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.