U trendu

Milanović sa Le Drijanom o sprovođenju Dejtona

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović razgovaro je danas u Zagrebu sa šefom francuske diplomatije Žan Iv Le Drijanom o saradnji dve zemlje unutar EU i sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske su odlični, ocenili su Milanović i Le Drijan koji je boravio u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, saopšteno je iz Milanovićevog kabineta.

Razgovaralo se i o važnosti saradnje unutar EU, pre svega u kontekstu borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 i nastavka procesa vakcinacije, saopšteno je sa Pantovčaka.

Tema razgovora bilo je i dosadašnje sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a Milanović je u tom kontekstu ukazao na potrebu i važnost obezbeđivanja pune ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, dodaje se u saopštenju koje je prenela Hina.

Stanje u susednoj BiH bilo je i tema razgovora ministra Le Drijana sa njegovim domaćinom, ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji je francuskom kolegi u argumentima preneo da je neophodno izmeniti izborni zakon u BiH kako bi se osigurala jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda, dodaje Hina.

Le Drijan je posetu Hrvatskoj počeo u Petrinji, gradu teško oštećenom u zemljotresu koji je 29. decembra pogodio Sisačko-moslavačku županiju, poručivši da njegova zemlja izražava saučešće i solidarnost sa stanovništvom kojem je uputila i materijalnu pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.