Milošević: Želja je da ponovo izgradimo Baniju

ZAGREB – Potpredsednik hrvatske vlade (SDS S) i zameniik predsednika vladinog Štaba za obnovu zemljotresom razorene Banije Boris Milošević kaže da je želja da se to područje obnovi, ponovo izgradi, za sve one koji će tu ostati da žive.

Država je, dodaje, do sada, u svojoj režiji i preko različitih donatora postavila oko 600 stambenih kontejnera, dogovorena je kupovina još toliko, a radi se i na obezbeđivanju 250 polovnih mobilnih kućica, koje su u dobrom stanju.

Milošević je uveren da će uz pomoć drugih država potreban broj kontejnera i mobilnih kućica na ugroženom području biti obezbeđen do kraja meseca.

Govoreći o posleratnoj obnovi objekata na tom području, Milošević kaže da propuste treba utvrditi i ako se ispostavi da postoje, onda se „definitivno radi o ratnom profiterstvu koje treba oštro kazniti“.

„Mislim da država po tom pitanju treba da bude nemilosrdna“, rekao je Milošević u intervjuu za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Koliko god svaki dan bio važan, Milošević tvrdi da je vlada reagovala blagovremeno i da je stanje katastrofe na ugroženom području proglašeno ranije, teško da bi to nešto promenilo.

Vladin Štab je, ističe, prvenstveno fokusiran na pružanje prve pomoći i sanaciji posledica, da svako bude na suvom i toplom, a tek nakon toga sledi obnova.

„Zapravo očekujem da će vlada krenuti u izgradnju celog tog područja. U suprotnom će ono biti isto kao pre potresa, a sada je cela Hrvatska svesna da to nije dovoljno. Sama obnova neće biti dovoljna. Mi moramo nanovo izgraditi Baniju“, kaže Milošević.

Smatra, međutim, da je nezahvalno prognozirati koliko bi obnova mogla da traje, a upitan da li će iskazana solidarnost na ugroženom području uticati dugoročno na poboljšanje međunacionalnih odnosa, Milošević kaže da kratkoročno svako da hoće.

„Dosad nisam dobio nijednu pritužbu na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi. To je i načelo rada Štaba da svima pristupamo jednako…“, rekao je Milošević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.