U trendu

Ministar: Državno tužilaštvo da proveri optužbe Mamića

ZAGREB – Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je danas da od Državnog tužilaštva očekuje da u što kraćem roku proveri tvrdnje osuđenog Zdravka Mamića koji je za primanje mita optužio predsednika Vrhovnog suda i sudije Županijskog suda.

Malenica je rekao da veruje da će nadležna tela u što kraćem roku proveriti navode Zdravka Memića i sadržaj stiga koji, kako je rekao, njemu u ovom trenutku nije poznat i da će u što kraćem roku utvrditi istinitost, odnosno utemeljenost svih tih optužbi.

Istakao je da je reč o teškim i ozbiljnim optužbama Zdravka Mamića.

Novinarima je pojasnio da je taj slučaj sad na Državnom tužilaštvu koje je primilo materijale da proveri njihov sadržaj i utvrdi da li su ti navodi istiniti i u skladu s tim pokrenuti određenu proceduru koja im stoji na raspolaganju.

Na pitanje da li bi bilo primereno da pomenute sudije budu suspendovane do okončanja istrage o navodima Zdravka Mamića, Malenica je rekao da je to pitanje za Državno sudijsko veće.

„Teške su optužbe, kad bi se tako na svakakve optužbe na račun pojedinih sudija reagovalo i suspendovali ih ne znam gde bismo došli“, rekao je Malenica, preneli su hrvatski mediji.

Malenica smatra i da bi sve pomenute sudije, uključujući predsednika Vrhovnog suda Đuru Sešu, trebalo da se izjasne o optužbama Zdravka Mamića.

„Očekujem od Seše, kao čitava javnost, da se izjasni o navedenim optužbama, ali mislim da ovo nije prvi put da Mamić spominje Sešu“, rekao je Malenica.

Vrhovni sud juče je saopštio da Seša nema nameru da odgovarati na, kako je navedeno, „apsurdne i neistinite tvrdnje“.

Istovemeno iz Uskoka je potvrđeno da su dobili stik sa izjavom Zdravka Mamića očetkom oktobra prošle godine i da provere tog sadržaja još traju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.