U trendu

Ministar: Smanjili smo kamatu za autoput, ograničićemo maržu na osnovne namirnice

 Crnogorska vlada je dogovorila hedžing aranžman kojim se zaštitila od valutnog rizika kredita za auto-put Bar-Boljare i smanjila kamatnu stopu, čime će država godišnje uštedeti osam miliona eura, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

Aranžmanom je smanjena kamatna stopa na dug prema kineskoj Exim banci sa dva na 0,8 odsto, a dogovoren je sa tri banke – dve američke i jednom francuskom, čija imena Spajić nije želeo da otkrije.

„To je ugovor sa bankama u kojem mi smanjujemo kamatu, a poverilac je i dalje kineska Exim banka. U pitanju je klasična transakcija koju odgovorne države rade da bi pomogle pri smanjenju kamata i troškova koje one iziskuju od budžeta“, rekao je Spajić, na konferenciji za novinare.

Sklapanje hedžing aranžmana predviđeno je Zakonom o budžetu za ovu godinu.

Spajić je istakao da su imali tešku naslijedjenu situaciju, jer dug, koji je bio nominovan u dolarima, nije bio pretvoren u eure.

„Zbog toga smo imali gubitak od 109 miliona eura, sa čime je moglo puno da se uradi. Ovakav aranžman je morao biti urađen mnogo ranije. Valutni rizik koji je postojao napravio je „dar mar“ našem dugu, jer je on porastao 109 miliona eura od kada smo uzeli kredit. Tadašnji kurs dolara je bio 1,37, a sada 1,18 eura“, naglasio je Spajić.

Ušteđeni novac ići će u budžet države, a biće usmeren na socijalne projekte i probleme sa kojima se suočava ekonomija. Spajić je naveo da je trenutno jedan od većih problema rast maloprodajnih cijena koji osećaju svi građani, te da će država dio uštede od kamata preusmeriti ka rešavanju tog pitanja.

„Sa premijerom Zdravkom Krivokapićem dogovoreno je da se ide sa merama kao što je ograničena marža na cene osnovnih životnih namirnica, kako niko ne bi prekomerno zarađivao na tome. Imamo i socijalni bon od 30 do 100 eura, kao i analizu za uvođenje robnih rezervi, koje su nažalost ukinute u prošlosti. To bi dobro došlo kada je trend cena nepovoljan, da država može da interveniše“, objasnio je Spajić.

Na pitanje kada će stupiti na snagu mere za smanjenje maloprodajnih cena, državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović kazao je da će u toku ove nedelje raditi na analizi kako ograničiti marže osnovnih životnih namirnica, kao što su hleb, mleko, ulje, čije posklupljenje su građanim osetili.

„Sledeće sedmice ćemo imati odgovarajući pravni akt koji će ograničiti marže na cene oviih životnih namirnica. Sutra ćemo uputiti javni poziv marketima za davanje socialnih bonova. Na ovaj način želimo da uključimo sve društveno-odgovorne kompanije, tako što će one na vrednost bona davati popust na namirnice koje će se moći kupiti bonovima”, rekao je Odović.

Socijalni bon moći će da dobiju svi koji su u stanju socijalne potrebe.

„Svi građani koji su imali jednokratnu pomoć, moći će kako preko interneta, tako i preko dopisa da se obrate Ministarstvu finasija i dobiju socijalni bon“, zaključio je Odović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.