U trendu

Ministar: Sve četiri ponude za borbene avione za Hrvatsku zasad jednake

Ministar odbrane Hrvatske, Mario Banožić, izjavio je danas u Mariji Bistrici da su sve četiri zemlje koje su predale ponudu za hrvatsku kupivnu borbenij aviona zasad jednake, te da pre finansijskog dela treba rešiti mnoga stručna pitanja.

Agencija Hina je preela da je Banožić rekao novinarima da stručne grupe proučavaju detalje iz ponuda koje se ne odnose samo na kupovinu višenamenskih borbenih aviona, nego i na sistem naoružanja i simulatora kao i obuku pilota i tehničara.

Tek kada se to obavi, rekao je ministar, ide finansijski deo, a onda diplomatija u vezi s tim podslom.

Ovonedeljnu izjavu predsednika Hrvatske, Zorana Milanovića, da je državni sekretar SAD, Majk Pompeo, u posetu Hrvatskoj došao da bi „probao uvaliti američke avione“, ministar Banožić nije želeo da komentariše.

Banožić je sredinom septembra izjavio da je 12. decembar rok Međuresornom povereništvu da odluči koju će ponudu borbenih aviona predložiti.

Potvrdio je tada i da najbolja ponuda ne mora biti i konačna jer će, rekao je, Međuresorno povereništvo razgovarati sa svakim ponudjačem i postoje razni elementi koji će odlučiti o konačnoj odluci, kao što su eventualni broj simulatora, paket naoružanja, obuka pilota, otplatni plan i saradnja među državama, a očekuje da će ponudjači u pregovorima i „smanjiti“ iznos cene.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude: SAD nude novi „F-16 Block 70“, Švedska novi „Gripen C/D“, Francuska polovni „Rafal“, a Izrael polovni „F-16 Block 30“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.