U trendu

Ministri SE zabrinuti, lideri BiH još bez konsenzusa

MOSTAR – Komitet ministara, telo Saveta Evrope zaduženo za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ponovilo je zabrinutost jer vlasti i politički lideri BiH još nisu postigli konsenzus o amandmanima koji bi trebalo da budu uneti u Ustav BiH.

Podsetili su da zadržavanje postojećeg diskriminatorskog izbornog sistema predstavlja povredu zahteva Evropske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaveze BiH prema članu 46 Konvencije, a time i njenih obaveza kao države članice SE.

Delegati ove grupe su pozdravili zaključak Predsedništva BiH od 28. aprila ove godine o uspostavljanju ad hok Političke radne grupe kao i zaduženje Saveta ministara BiH da pripremi akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Oni su takođe podržali politički sporazum koji je usledio između bošnjačkih i hrvatskih političkih llidera 17. juna ove godine o početku pregovora o sprovođenju sadašnjih presuda i dogovaranju nacrta ustavnih i zakonodavnih amandmana u roku od šest meseci kako bi se obezbedilo njihovo usvajanje u Parlamentu pje kraja 2021.

Od vlasti u BiH zahtevaju da što pre pruže detaljne informacije o realizaciji navedenih događaja, kao i kalendar za sprovođenje predviđenih aktivnosti, preneo je hercegovački portal Dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.