U trendu

MK: Zaev ne može biti i premijer i ministar finansija?

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev povukao je predlog da obavlja funkciju ministra finansija zajedno sa premijerskom funkcijom, ali je najavio da će u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o vladi rukovoditi Ministarstvom finansija sve do izbora novog ministra.

„Ustav i zakon o vladi omogućavaju da premijer bude i ministar, ali dok je otvorena debata u javnosti treba da čujemo stav Državne komisije o sprečavanju korupcije, opoziciju i ekspertsku javnost“, istakao je Zaev tokom sednice Sobranja na kojoj se raspravlja o predlogu rekonstrukcije vlade, a prenosi portal a1on.

Prethodno je Državna komisija za sprečavanje korupcije poslala obaveštenje da će razgledati predlog premijera Zorana Zaeva da istovremeno bude i ministar finansija.

„Treba da se vodi računa da li postoji konflikt interesa, odnosno treba da se poštuju pravila o nespojivosti funkcije koja se obavlja i poštuje Ustav i zakoni“, navodi se u saopštenu makedonske Antikorupcijske komisije, preneo je isti izvor.

U Severnoj Makedoniji do sada nije bilo slučaja da je premijer istovremeno obavlja i funkciju ministra finansija.

Ministarka odbrane i zamenica premijera Radmila Šekerinska ocenila je odluku premijera Zaeva da preuzme i ministarstvo finansija kao nameru da se fokusira na ekonomska pitanja, dok makedonska opozicija smatra da je dvojna funkcija kod Zaeva presedan, te da ne treba da mu se omogući „dodatno bogaćenje na leđima građana“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.