U trendu

Moskva optuÅžuje za nasilno preuzimanje vlasti makedonsku opoziciju, EU i SAD

Moskva je danas optuÅžila makedonsku opoziciju za pokuÅĄaj nasilnog preuzimanja vlasti u zemlji, uz podrÅĄku EU i SAD.

„Opozicija koja je izgubila na parlamentarnim izborima, faktički je pokuÅĄala 27. aprila da nasilno preuzme vlast u zemlji, birajući predsednika parlamenta uz grubo krÅĄenje procedura“, navodi se u saopÅĄtenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da su predstavnici EU, ambasadori niza evropskih zemalja, kao i SAD „odmah pozdravili ‘novog predsednika’ parlamenta“.

„Takva munjevita koordinisana reakcija, nesumnjivo svedoči da je ono ÅĄto se dogodilo ranije planirano, uz prećutno odobravanje ‘spoljnih kuratora’ makedonske opozicije. To ponovo potvrdjuje tezu da je glavni uzrok sadaÅĄnje političke krize u Makedoniji najgrublje meÅĄanje u unutraÅĄnje stvari ove zemlje“, navodi se u saopÅĄtenju.

Rusko MSP dodaje da se vrÅĄi „beskrupulozna manipulacija voljom gradjana sa ciljem da se ukloni legitimna vlada“.

Dalji razvoj dogadjaja po ovom scenariju, kao i pokuÅĄaji da se zemlja promeni na osnovu takozvane tiranske platforme, preti daljim povećanjem napetosti, i klizanjem situacije prema konfliktu, uključujući i na medjunacionalnoj osnovi, navodi se u saopÅĄtenju.

Rusko MSP smatra da u nastaloj situaciji adekvatno reÅĄenje moÅže da bude nadjeno samo unutarmakedonskog dijaloga, u pravnim okvirima i poziva da se obustavi svaki pritisak spolja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoÅĄalji komentar