Moskva optužuje za nasilno preuzimanje vlasti makedonsku opoziciju, EU i SAD

Moskva je danas optužila makedonsku opoziciju za pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti u zemlji, uz podršku EU i SAD.

„Opozicija koja je izgubila na parlamentarnim izborima, faktički je pokušala 27. aprila da nasilno preuzme vlast u zemlji, birajući predsednika parlamenta uz grubo kršenje procedura“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da su predstavnici EU, ambasadori niza evropskih zemalja, kao i SAD „odmah pozdravili ‘novog predsednika’ parlamenta“.

„Takva munjevita koordinisana reakcija, nesumnjivo svedoči da je ono što se dogodilo ranije planirano, uz prećutno odobravanje ‘spoljnih kuratora’ makedonske opozicije. To ponovo potvrdjuje tezu da je glavni uzrok sadašnje političke krize u Makedoniji najgrublje mešanje u unutrašnje stvari ove zemlje“, navodi se u saopštenju.

Rusko MSP dodaje da se vrši „beskrupulozna manipulacija voljom gradjana sa ciljem da se ukloni legitimna vlada“.

Dalji razvoj dogadjaja po ovom scenariju, kao i pokušaji da se zemlja promeni na osnovu takozvane tiranske platforme, preti daljim povećanjem napetosti, i klizanjem situacije prema konfliktu, uključujući i na medjunacionalnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

Rusko MSP smatra da u nastaloj situaciji adekvatno rešenje može da bude nadjeno samo unutarmakedonskog dijaloga, u pravnim okvirima i poziva da se obustavi svaki pritisak spolja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.