U trendu

Na Samitu novinskih agencija o borbi protiv lažnih vesti

SOFIJA – U moru lažnih i neproverenih informacija raste odgovornost novinskih agencija, kao podrazumavajućeg izvora proverenih vesti, i to više nije pitanje samo odbrane njihovog profesionalnog kredibiliteta, već i obaveze koju kao mediji imaju prema opštem javnom interesu.

To je osnovna poruka današnjeg panela o lažnim vestima, u okviru Svetskog samita novinskih agencija u Sofiji, gde su učesnici izneli niz primera lažnih vesti, od onih čije su posledice benigne do vesti koje su izazvale krupne političke i bezbednosne potrese i promene.

Novinarstvo je jedna od poslednjih tvrđava u odbrani od lažnih vesti, čiji brz plasman je omogućio razvoj tehnologije, rečeno je na panelu.

Zato je najvažniji rad sa mlađim novinarima na tome da svaka vest koja do njih dođe iz navedenog izvora, mora biti proverena sa više strana, rekao je profesor Tomas Kent sa Univerziteta Kolumbija iz Njujorka.

On je naveo da je tehnologija omogućila i proizvodnju lažnog video materijala koji može poslužiti i kao dokaz i upozorio da će takve tendencije sve više rasti.

Kent predlaže da agencije osnuju i posebne redakcije koje će se baviti samo lažnim vestima, a da svi novinari moraju biti edukovani o njihovoj opasnosti.

Lažni snimak koji je emitovan u javnosti u Indiji, kako je preneo profesor indijskog Ašoka univerziteta, doveo je do više od 10 linčovanja u toj zemlji.

To najbolje govori o pogubnoj moći „fake newsa“ i njihovoj dostupnosti najširoj javnosti.

Urednik u Frans presu Erik Vishart kaže da je vrlo važno da agencije budu transparetne i kada je reč o izvorima svojih informacija, kako bi zadržale kredibilitet.

Sa njim se saglasila i direktorka za Evropu i Afriku u AP-u, Ana Džonson, koja je navela da agencije svojim korisnicima moraju preneti i ono što znaju, ali i priznati da neke informacije nemaju ili ne mogu da provere.

Kao primer je navela način na koji je AP izvestio o navodnom ubistvu četiri visoka funkcionera u Severnoj Koreji.

Kako je rekla, tu vest su preneli iz severnokorejskog lista, uz ogradu da tu informaciju ne mogu proveriti, kao i da postoje naznake da te informacije možda nisu tačne.

Ona je upoznala učesnike kongresa da AP ima ceo tim saradnika u svetu koji proveravaju netačne informacije i pozivaju na odgovornost one koji su ih plasirali.

Isto radi i AFP, koji, kao i AP, sarađuje sa Fejsbukom, kako bi se sprečilo širenje lažnih vesti na društvenim mrežama.

Kongres, koji je okupio predstavnike vodećih novinskih agencija sa pet kontinenata i više od 60 zemalja, među kojima su i AP, Rojters, DPA, TAS S, kao i Tanjug, danas završava rad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.