U trendu

Najavljena vojna vežba „Brzi odgovor 21“ u BiH

SARAJEVO – Na poligonima Manjače, Glamoča i aerodroma Dubrava, od 17. maja do 2. juna, biće održana vojna vežba „Brzi odgovor 21“ Oružanih snaga SAD i BiH, najavljeno je danas na pres konferenciji.

Istaknuto je da je Vežba vrlo značajna i predstavlja ohrabrenje za BiH.

Na konferenciji održanoj na Manjaci je rečeno da su američki vojnici počeli raspoređivanje na ove poligone u BiH, a najveći broj njih stići će na sarajevski aerodrom 14. maja.

U proces njihovog dočeka uključene su brojne institucije BiH.

Posebna pažnja biće posvećena epidemiološkim merama zaštite učesnika.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović istakao je da se vežba ovog obima održava prvi put u BiH.

„To predstavlja vrstu ohrabrenja Oružanim snagama BiH i našoj državi“, kazao je Mašović, preneo je sarajevski portal Klix.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, rekako je da je vežba odbrambenog karaktera, a u njoj će biti korišćeni ključni američki putevi prema Aziji i Africi.

BiH je, dodao je, jedna od zemalja domaćina vežbe, a u njoj učestvuje 5.000 vojnika iz SAD-a, Kanade i devet zemalja regiona.

„Vežba ima cilj da pokaže da SAD služi kao strateški partner Evropi“, kazao je Podžić.

Podsetio je da je vježbu odobrilo Predsedništvo BiH, kao i da BiH učestvuje na nivou lake pešadije, koja se obučava po NATO standardima.

„Želimo aktivnim učešćem da potvrdimo sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture, želimo da pokažemo da je BiH spremna da učestvuje u očuvanju mira i stabilnosti u regionu“, rekao je Podžić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.