U trendu

Napeto u Makedoniji: Albanci ne odustaju od ključnog zahteva

Sednica Sobranja o ustavnim amandmanima u vezi sa Prespanskim sporazumom trebalo je da počne danas u 13 sati ali je odložena za 15 sati, trebalo je da počne danas u 13 sati ali je odložena za 15 sati, a vladajući Socijaldemokratski savez očekuje da će do trenutka glasanja biti obezbeđena dvotrećinska većina, neophodna za okončanje procesa.

Portparol stranke Kostadin Kostadinov je to rekao danas na pres konferenciji.

Pregovori sa albanskom opozicionom partijom BESA i dalje su u toku.

U međuvremeno je i makedonski premijer izjavio da će danas biti poznato da li postoji većina u Sobranju, prenosi Tanjug.

Kako je on rekao, „ukoliko nema većinu, biće održan sastanak Centralnog komiteta Socijaldemokratskog saveza i utvrđivanje odgovornosti, jer druga opcija ne postoji“.

„Stavili smo sve na ovu kartu. U politici kako se dobijaju beneficije, tako se i snose odgovornosti. Nemam predrasude i smatram da je došao trenutak odgovornosti. Ili će biti najmanje 80 poslanika, ili će uslediti odgovornost“, kazao je Zaev.

Portparol Socijaldemokratskog saveza Kostadin Kostadinov je rekao da su pregovori sa albanskom strankom BESA u toku i očekuje da sporazum bude postignut.

„Ustavni zakon jasno precizira da je reč o makedonskom državljanstvu/građanin Republike Severne Makedonije i sa tog ugla ne smatram da je reč o etničkoj pripadnosti ili etničkom opredeljenju građana“, ističe Kostadinov.

Albanska stranka BESA zahteva da se prihvati njihov amandman o brisanju makedonskog državljanstva kod Albanaca kako ne bi se stekao utisak da je reč o makedonskoj etničkoj pripadnosti.

Sa druge strane, poslanici nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE neće glasati za ustavne izmene ukoliko Zaev prihvati amandman koji je predložila BESA o brisanju makedonskog državljanstva.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.