U trendu

Neizvesno učešće BiH na samitu u Sofiji

SARAJEVO – Lideri država zapadnog Balkana i EU trebalo bi u utorak na samitu u Sofiji da donesu odluke koje će označiti prve konkretne korake ka uspostavljanju projekta „mini Šengena“, ali je i dalje neizvesno da li će u tome učestvovati i BiH, u kojoj je ponovno izbila svađa oko ovlašćenja, piše Hina.

Sofija će biti domaćin novog samita Berlinskog procesa, pokrenutog 2014. pod nemačkim pokroviteljstvom, s ciljem jačanja saradnje između EU i šest država koje pretenduju na članstvo u Uniji.

Zbog pandemije, samit će biti održan u onlajn formatu.

Predviđeno je da na samitu budu razmotrena i usvojena tri važna dokumenta: izjava lidera zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu, akcioni plan za zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021-2024. i deklaracija o zelenoj agendi za region.

Projekat zajedničkog regionalnog tržišta ranije je dobio naziv „mini Sćengen“, jer se zasniva na tome da BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija dokažu svoju spremnost na uzajamnu saradnju, kakva se od njih očekuje kada i ako jednog dana postanu članice Unije.

BiH je dugo bila skeptična prema ovoj inicijativi, ali su je na kraju deklarativno prihvatili.

Međutim, nekoliko dana uoči samita pojavio se problem, jer Savet ministara BiH nije doneo službenu odluku o prihvatanju predloženih dokumenata.

Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministra BiH Bisera Turković optužila je hrvatske ministre da opstruišu donošenje bitnih odluka, nakon što su se oni uzdržali od glasanja na prošlonedeljnoj sednici tog saveta.

Tvrdi i da će to usporiti evropski put BiH i da zog toga neko mora snositi odgovornost.te kako zbog toga netko mora snositi odgovornost.

„Ukoliko se to dogodi, naša zemlja će se naći u vrlo nezavidnoj situaciji, izolovana iz Berlinskog procesa i regionalne saradnje, što bi moglo imati veoma ozbiljne posledice, kako na dalji put BiH prema EU, tako i na efikasno korištenje sredstava iz investicijskog plana EU za Zapadni Balkan“, kazala je Turković, preneo je dana sarajevski portal Faktor.

Oglasio se istovremeno i HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji je uputio pismo predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji i odbacio kao neosnovane optužbe Turkovićeve na račun hrvatskih ministara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.