U trendu

Nema EU za Srbiju bez promene zakona o nadležnosti za ratne zločine

Bez promene zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine nema ulaska Srbije u Evropsku uniju, ponovio je u četvrtak hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač.

Kovač je to rekao povodom izjave rukovodioca Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milana Petrovića da Srbija ne namerava da ukine zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i da će nastaviti da ga primenjuje.

Petrović je za Radio Slobodna Evropa rekao da najave iz Hrvatske da će blokirati evrointegracije Srbije, ukoliko bude primenjivala taj zakon, ne utiču na rad srpskog tužilaštva i da postoje aktuelni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani.

„Ne razumem takve izjave i ne znam zašto se one daju“, rekao je Kovač istakavši da su „poznati kriterijumi i standardi“ i da je uveren da će se oni ispunjavati, prenela je agencija Hina.

Kovač u petak u svojstvu izaslanika predsednice Hrvatske putuje u Vojvodinu na proslavu 26. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gde će se susresti i sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

„Gospodinu Dačiću ću jasno reći da je naša želja da budućnost bude evropska, pa i standardi moraju biti evropski. To znači da Srbija neće moći imati takav zakon o ratnim zločinima“, rekao je Kovač.

„Biće mi drago dati podršku Hrvatima u Vojvodini koji konačno mogu uživati u svim svojim manjinskim pravima i imati zajamčeno mesto zastupnika u Narodnoj skupštini“, dodao je Kovač.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.