U trendu

Nemačka ministarka kritikovala u Atini stav Turske prema grčkim ostrvima

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) danas je u Atini kritikovala Tursku zbog osporavanja grčkog suvereniteta nad ostrvima u blizini turske obale, upozorivši da spor te dve članice NATO-a odgovara Rusiji.

„Mnoga pitanja međunarodnog prava su komplikovana, ali neka su i vrlo jednostavna. Grčka ostrva Lezbos, Hios, Rodos i mnoga, mnoga druga su grčka teritorija i niko nema pravo da postavlja pitanja o tome“, rekla je Berbok novinarima posle razgovora sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom.

Turski zvaničnici navode da grčki suverenitet nad njenim istočnim ostrvima može da bude osporen ako Atina na njima zadrži vojno prisustvo, kršeći svoje obaveze iz sporazuma. Atina osporava to gledište i optužuje Tursku da izvodi česte prelete vojnim avionima nad njenim ostrvima u istočnom delu Egejskog mora.

Berbok, koja danas iz Grčke putuje u Tursku, rekla je da te dve saveznice iz NATO-a treba da koncentrišu svoje napore na podršku Ukrajini, suočenoj sa invazijom koju je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin.

„Jasno je da konflikte između NATO partnera moramo da rešavamo dijalogom. Sporovi u okviru alijanse su upravo ono što ruski predsednik želi, pa će to biti moja poruka i u Istanbulu danas posle podne. To uključuje uzajamno poštovanje suvereniteta (Grčke i Turske)“, kazala je šefica nemačke diplomatije.

Grčka i Turska su decenijama u sukobu oko pitanja granice na moru, sa tim povezanih prava na traganje za gasom i naftom, kao i oko podeljenog ostrva Kipar, zbog čega su u nekoliko navrata bile na ivici rata.

Berbok, koja je juče posetila izbeglički kamp u blizini Atine, rekla je da zemlje EU moraju da učine više da obezbede poštovanje prava na podnošenje zahteva za azil na spoljnim granicama bloka, među kojima je i grčka. Ona je pozvala Grčku da osigura da ne bude nasilja nad migrantima na njenoj granici.

Grupe za ljudska prava tvrde da se grčke vlasti ne odnose adekvatno prema mnogim migrantima i tražiocima azila koji pokušavaju da uđu u EU, i da između ostalog vrše zabranjeno nasilno potiskivanje sa granice nekih osoba koje pokušavaju da je pređu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.