U trendu

Nova droga „sitorinjski kokain“ širi se Grčkom

ATINA – Smrtonosna mešavina kiseline iz baterije i metamfetamina koja čini jeftinu drogu pod nazivom „sisa“, poznatu i kao „sirotinjski kokain“, širi se Grčkom, prenosi Dojče vele.

Ko u Grčkoj sebi ne može da priušti kokain ili heroin sve češće kupuje jeftinu drogu „sisa“, čija doza košta evro ili dva.

Kako se navodi, proizvodnja je jednostavna, a sastojci dostupni i jeftini.

Narkomani puše drogu u staklenoj luli ili je čak ubrizgavaju u venu.

„Sisa“, koja se još izgovara „šiša“ je vrsta kristal meta, ali je izrađena od nečistih sastojaka – motornog ulja, sumporne kiseline ili kiseline iz baterije.

„Neželjene posledice prouzrokovane su dodatnim sastojcima“, kaže Norbert Vodarc, koji proučava zavisnost od narkotika na Univerzitetskoj klinicu u Regensburgu i doidaje da postoje procene da uz konzumiranje „sise“ može da se preživi najviše godinu dana.

Ali, kako kaže, nepopravljiva oštećenja u organizmu droga izaziva mnogo ranije.

„Telo više nije u stanju da proizvodi sluz. Pošto oni koji koriste ovu drogu imaju smanjeno interesovanje za higijenu zuba, desni mogu brzo da prokrvare a zubi da poispadaju. Na telu se mogu razviti veliki apscesi koji prerastaju u infekcije.“

Spektar mogućih bolesti obuhvata i upalu srčanih zalizaka, koja može dovesti do srčanog ili do moždanog udara. Agresivnost i halucinacije nisu retkost, kao i drastičan gubitak težine.

„Često su zavisnici potpuno ravnodušni prema tome da li su igle upotrebljavane. Ne misle ni o mogućoj infekciji HIV virusom“, objašnjava Vodarc.

Ovu smrtonosnu drogu zavisnici, kojih je sve više, koriste najviše u grčkom glavnom gradu Atini, prenosi Dojče vele.

(Tanjug)