U trendu

Novi ministar odbrane BiH: Vulin mora na CT glave

SARAJEVO – Novi ministar odbrane BiH Sifet Podžić poručio je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu da ne treba da brine za Srbe u BiH, kao ni za bilo kojeg drugog građanina BiH, jer će njih braniti država BiH.

Kako prenosi portal SlobodnaBosna, u tekstu pod naslovom „Vulin mora na hitan CT glave“, Podžić je rekao da „koliko god se ministar odbrane Srbije trudio da pokaže da je Srbija važan regionalni igrač, ona će ovakvom strategijom odbrane ostati glavni problem sigurnosti.

On je Vulinu, koji je predstavio Strategiju odbrane i nacionalne bezbednosti u Skupštini Srbije u kojoj se ističe očuvanje entiteta Republika Srpska kao nacionalni cilj Srbije, poručio da shvati da je Srbija samo potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da su garanti „malo ozbiljnije“ zemlje od Srbije.

„Ja se iskreno nadam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a i Skupštinski odbor za odbranu i bezbednost Srbije reagovati i ministru odbrane ukazati da je dokument, po meni, u suprotnosti sa zvaničnom spoljnom politikom Srbije, a po pravilu u normalnim zemljama Strategija odbrane i politika nacionalne bezbednosti mora pratiti spoljnu politiku zemlje“, kazao je Podžić.

Dodaje da Srbija osim obaveze koju je preuzela iz Dejtona, u zvaničnoj spoljnoj politici ističe regionalnu saradnju i izgradnju autoputeva i naglašava se da je ona vojno neutralna.

„To što proklamuju vojnu neutralnost je kontradiktorno predloženoj Strategiji. Ako bi ovakva Strategija bila prihvaćena imamo ozbiljan problem. Nažalost, svi mi, neko manje neko više, dobro smo osetili čija je politika – gde živi jedan Srbin to je srpska zemlja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.