U trendu

Novi zakon za firme: Plate kasne tri meseca? Pravo u stečaj

Prema novom hrvatskom Zakonu o stečaju, koji od danas stupa na snagu, firme koje kasne sa isplatom plate radnicima više od tri meseca ići će direktno u stečaj.

Po istom zakonu, Državna finansijska agencija (Fina) obavezna je da u roku od osam dana pokrene stečaj i za svaku firmu čiji su računi blokirani duže od 120 dana.

Predstečaj i stečaj firmi će se odvijati na sudu, a Fina će u predstečajnom postupku imati samo ulogu tehničke pomoći sudovima.

Novim zakonom, koji je Sabor doneo pre letnje pauze, vlada u Zagrebu veruje da će postići brže i transparentnije sprovođenje stečaja, piše „Slobodna Dalmacija“.

Prema podacima Fine, od ukupno 22.754 blokirana pravna lica krajem maja, njih 19.646 su u neprekidnoj blokadi računa 120 i više dana. Njihove neizvršene obaveze iznosile su 19,2 milijarde kuna (2,5 milijardi evra), a zapošljavaju 10.139 radnika.

Među firmama koje su u blokadi duže od 120 dana, više od tri četvrtine, ili 15.001 nema ni jednog zaposlenog, a njihov dug je krajem maja iznosio 14,4 milijarde kuna (1,87 milijardi evra).

Novi Zakon predviđa i promene u vezi sa troškovima stečajnog postupka. Odgovorni za pokretanje stečaja biće, pored direktora, i članovi nadzornih odbora ili vlasnici kojima Fina, kada pokreće stečaj po službenoj dužnosti, može da naplati do 20.000 kuna (2,6 hiljada evra) predujma za troškove stečaja ako ga sami nisu pokrenuli.

Imena blokiranih biće javno objavljena na internet stranici sudova, zajedno s osnovnim podacima o njihovim vlasnicima i svim postupcima koji će se voditi u okviru stečaja, uključujući iznos naknade za stečajnog upravnika, precizirano je zakonom.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar