U trendu

Obeležena godišnjica stradanja 69 srpskih civila i vojnika

BANJALUKA – U pisustvu ministara unutrašnjih poslova Repubike Srpske i Srbije, Dragana Lukača i Aleksandra Vulina, u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni, obeležena je danas 29. godišnjica od stradanja 69 srpskih civila i vojnika

Položeno je cveće kod spomen-obeležja na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama, a kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za ubijene Srbe i kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojičindana 1943., prenela je RTRS.

Samo na Petrovdan 1992. godine, pre 29 godina muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 meštana sela Sase, Zalazje i Biljača.

Napad na Zalazje bio je mučki, muslimani su ubili sve što su stigli, meštane su hvatali i vodili u srebreničke zatvore, svedočilis u danas preživeli.

„Mučki su ih ubili, u zatvorima, probadali vilama. Meni su dva brata ubijena, ja sam ranjen“, rekao je jedan od njih Mile Stanojević.

O ubistvu srebreničkih Srba posebno sudije Slobodana Ilića pisao je i Ibran Mustafić, politički lider muslimana iz Srebrenice. Svedočio je o zlodelima nad 22 zarobljena Srbina koji su odvedeni u Srebrenicu.

„Slobodan Ilić moj ujak, odveden je i nađen na smetlištu“, rekao Ilićev sestrić.

Muslimani su na Petrovdan napali i selo Sase. U zasedi je ubijen otac Mirjane ?okić.

“ Bio je težak život siročeta, niko nije odgovorao i nikad nećemo saznati šta se tačno desilo“, rekla je Jokićeva.

O genocidnoj nameri komšija muslimana iz Srebrenice obučenih u ustaške uniforme govori ovaj spomenik ali i spomen- kosturnica iz 2. svetskog rata. Na Zalazju i u Sreberenici na Trojičindan 1943. ubijeno je 228 Srba među njima 80-oro dece.

„Imali su genocidnu nameru, išli su na njihova ognjišta da ih pobiju“, istakao je Milorad Kojić iz Organizacije porodica poginulih.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je ovo bio genocid, zločin bez kazne.

Srpske žrtve u Srebrenici, žrtve su drugog reda i sve dok tako bude neće biti istinskog pomirenja istine i pravde, poručeo je iz Zalazja.

„Zato ovde danas nema svetskih moćnika, njihovih ambasadora koji se nikada u Podrinju nisu poklonili žrtvama“, rekaoj e Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin naglasio da grobovi na Zalazju zaslužuju pravdu i svi to znaju, pa i (ratni komandant muslimanskih snaga u Srebenici) Naser Orić.

„Naser Orić je krvolok i ubica. Koliko se sećam, bio je osuđen, a kako to kada se rade revizije presuda za muslimane ili Hrvate uvek ih oslobode, a kada se rade za Srbe uvek ih osude“, naveo je Vulin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.