U trendu

Od maja sprečeno 4.425 pokušaja ilegalnih ulazaka u BiH

SARAJEVO – Službenici Granične policije BiH su pod sve većim pritiskom migrantske krize, a najveći broj državljana visokog migracijskog rizika evidentiran je na području Zvornika, Bijeljine, Foče, Trebinja, Višegrada, Bihaća, Bosanke Gradiške, Martin Broda i Posušja.

Kako prenosi portal Klix.ba, policijski službenici Granične policije BiH u maju, junu i julu 2019. sprečili su 3.663 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Od 1. do 20. avgusta 2019. godine sprečeno je 762 ilegalnih prelazaka.

Službenici Granične policije BiH (GPBIH) za nadzor granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka koriste senzorsku opremu, ručne termovizijske kamere, dvoglede za noćno osmatranje, dalekometne i dvoglede za noćno osmatranje, scoutgard kamere, plovila, ATV vozila i drugu opremu.

Oprema se nabavlja iz budžeta GPBiH, a deo su donirali međunarodni partneri.

„Reč je o solidnoj opremljenosti, ali za adekvatan odgovor na kontinuirani pritisak migranata na istočni i severoistocni deo granice potrebna je i brojnija i sofisticiranija oprema, kakvom raspolažu policijske agencije zemalja EU“, kazali su u GPBiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar