OHR: Dodikove pretnje suprotne Dejtonu

SARAJEVO – Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH saopštio je da je pokušaj Republike Srpske da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou protivni Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„Kretanje BiH prema NATO-u nedvosmisleno spada u spoljnopolitička pitanja koja su u isključivoj nadležnosti države. Odluke u vezi s tim, koje su donesene na državnom nivou, treba da se poštuju. Pokušaji RS da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou su protivni Dejtonu“, navedeno je u saopštenju OHR

Kancelarija visokog predstavnika pozvala je istovremene političke lidere u BiH da se usredsrede na pozitivne stvari i da rade zajedno kako bi se ova zemlja kretala napred, navodi se u saopštenju, kao odgovor na ptanje sarajevskog portala Klix.

Pitanja portala OHR-u bila su kakav je njihov stav u odnosu na, kako se navodi, pretnje Milorada Dodika, te da li visoki predstavnik ostavlja mogućnost smene srpskog člana Predsedništva BiH, ukoliko odluči da krene putem tih „najavljenih pretnji“, kao i da li postoji mogućnost da visoki predstavnik, u skladu sa svojim ovašćenjima, proglasi ANP usvojenim ili neusvojenim.

Dodik je, naime, u utorak rekao da će u slučaju neformiranja vlasti na niovu države BiH, Narodna skupština RS-a usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH.

To znači da će se RS, prema tim najavama, povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući svoju suglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad suda i tužiteljstva, kao i rad SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu) na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na razini BiH, piše portal.

Podsećaju da je Dodik rekao da je Republici oteto 83 nadležnosti koje su potom prenute na nivou BiH.

„Sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti vladu i druge stručne institucije da nam dostave predloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH ovde eliminiše i zabrani“, rekao je Dodik.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    POMOZI BOŽE SRBIJI! ###### RASCEPILA SE REPUBLIKA SRPSKA #### NEOČEKIVANO! ######### fuj DODIK !# ## DODIK je „POPUSTIO“ SEBI,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI ## . ##### URADIO JE JER SE UPLAŠIO ######## DODIK je „de facto“ RAZDELIO Republiku Srpsku —— >>> ISTOČNO od Brčkog i ZAPADNO od Brčkog , …# RASCEP, PODELA BIH # OSEČALO SE „odavno “ , DA JE BIH PODELJENA , pa Banja Luka očigledno je „ZAPADNO“ ORIJENTISANA # ## AUSTRO -UGARSKA TJ: I N Č K O je POSTIGLA CILJ =slomila JEDINSTVO REPUBLIKE SRPSKE # ZAČUTAO je DODIK ! ZAČUTALA REPUBLIKA SRPSKA , NEMA VESTI O DODIKU ## Daleko je „otišao“ , NEMA POVRATKA ,OČEKUJEM „novog vođu ZA „Republiku Srpsku“ -sa SEDIŠTEM – na PALAMA, ZA Srbe iz HERCEGOVINE i iz Bosne istočno od SARAJEVA bliže DRINI(između Užica i Sarajeva ) ### #### Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! ##### NEMA VESTI O DODIKU ##### , DODIK PRIPADA Republici Srpskoj ZAPADNO od Brčkog ###### , DODIK je „POPUSTIO“ SEBI #### ,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI , #### NEMA VESTI O DODIKU ! ######### DODIK je SAM izjavio :“ ONAJ KO PRISTUPI NATO JE IZDAJNIK“, „Pomozi Bože SRBIJI! Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! Samo Srpska Pravoslavna Crkva POVEZUJE SRBE! SRBI „preko Drine “ SU „dugo živeli u Austro-Ugarskoj“, POLITIČKO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA MOŽE USPOSTAVITI , samo Srpska Pravoslavna Crkva , „jedinstvo razlika“ , a TO JE UNIJA ILI KONFEDERACIJA SRPSKOG ŽIVLJA IZ SRBIJE uključujući Kosovo I Metohiju , SA BIH ( može MOŽDA i CG ) !

Napišite komentar