U trendu

Osmani: Rusiji odgovara da održava u životu sukobe na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da Rusija ima interes da održi živima konflikte na Balkanu, kako bi mogla lakše da manifestuje svoj uticaj u regionu.

Osmani je, u intervju Radiju Slobodna Evropa na makedonskom, rekao da nema direktne informacije da ruska obaveštajna služba „potkopava“ makedonsko-bugarske odnose, ali da postoji interes trećih faktora da se sukobi u ovom regionu, nekad i zamrznuti, održe živi da lakše mogu da manifestuju uticaj.

„To je već odavno poznata stvar i taj uticaj smo videli u različitom intenzitetu, u različitim periodima odnosa, ne samo između Bugarske i Severne Makedonije, već uopšte na Zapadnom Balkanu, tako da će sigurno poslednja eskalacija biti dobrodošla za mnoge treće faktore, koji će videti šansu da se ovde održi jedan permanentni sukob. Da li je to u našem interesu? Ja se ne slažem“, rekao je Osmani (slobodnaevropa.mk).

Na pitanje da li bi imenovao te takozvane treće faktore koji imaju interes da održe konflikte na Balkanu, šef diplomatije Severne Makedonije je odgovorio: „Ruska Federacija“.

Osmani je rekao da ne bi mogao da komentariše razloge za povlačenje ambasadora Bugarske iz Skoplja i bugarsko zaoštravanje odnosa sa Severnom Makedonijom na državnom nivou, ali da ne vidi razlog za takav potez.

„Razloge ne bih mogao da komentarišem, jer osim što su nas obavestili notom, to govore i javno. Međutim, ako je u vezi sa incidentom koji se dogodio u Ohridu, smatrao bih da je nesrazmerna reakcija, jer je, pre svega, reč o pojedinačnom incidentu, za koji je država preduzela sve moguće mere“, rekao je minuistar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Napomenuo je da su odmah identifikvani počinioci (koji su pretukli sekretara Bugarskog kluba u Ohridu Hristijana Pendikova) i da je jedan u pritvoru, da bi odmah usledila osuda predsednika, premijera, ministra spoljnih poslova.

„Otišao sam u Sofiju (da obiđem Pendikova), pokazali smo to što država treba da pokaže prema našem državljaninu i građaninu, tako da zaista ne vidim kakva bi bila veza između jednog slučaja i reakcije“, rekao je Osmani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar