U trendu

Osmani: Skoplje će se priključiti Osnivačkoj grupi za Trubunal za Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da će se ta zemlja priključiti Osnivačkoj grupi za formiranje Specijalnog tribunala za kažnjavanje krivičnog dela agresije na Ukrajinu.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, Osmani je o toj odluci Skoplja obavestio u telefonskom razgovoru šefa diplomatije Ukrajine Dmitra Kulebu.

„Ovakav korak predstavlja još jednu potvrdu naše kontinuirane podrške Ukrajini u borbi za pravdu, slobodu i zajedničke demokratske vrednosti. Ruska agresija mora da prestane što je pre moguće, a počinioci ratnih zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde“, naglasio je Osmani.

Šef diplomatije Severne Makedonije je u razgovoru sa Kulebom potvrdio „čvrstu i beskompromisnu ​​podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i snažno osudio rusku vojnu invaziju“.

Istakao da je Severna Makedonija preduzela niz koraka i mera kao odgovor na ruska vojna delovanja i naglasio podršku ukrajinskom narodu u suočavanju sa izazovima ruske agresije.

Osmani je sa Kulebom, dodaje se, razgovarao i o aktivnostima u okviru predsedavanja Severne Makedonije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kao i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Ukrajini i na evropskom kontinentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.