U trendu

Osuđeni hrvatski „Pink panteri“ za krađu u Veneciji

ZAGREB, 30. septembra (Tamjug) – Vođa kriminalne grupe „Pink panter“ iz Hrvatske, Vinko Tomić, osuđen ja na zatvorsku kaznu od pet godina i četiri meseca, a njegova „desna ruka“ Dragan Mladenović na šest godina za krađu nakita i dijamanata iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija iz venecijanske Duždeve palate, vrednih sedam miliona evra.

Iako je državni tužilac za Tomića (60) i Mladenovića (55) tražio po tri i po godine zatvora, dok se s preostalom trojicom članova bande sporazumno nagodio na nešto više od dve godine, sudija u Veneciji je vođama izrekao strožije kazne, a ostalima odbio sporazume o priznavanju krivice jer su „neadekvatni u odnosu na procenjenu štetu“.

Osim zatvorske kazne, Tomić mora da plati 800 evra kazne, a Mladenović 1.000 evra, a osiguravajuća kuća Lojds postavila je imovinsko-pravni zahtev potražujući od optuženih sedam miliona evra, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja na osnovu polise osiguranja, prenosi Jutarnji.hr.

Krađa se desila 3. januara prošle godine, tokom izložbe nakita i drugih vrednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija u Duždevoj palati u Veneciji.

Tomićeva uloga bila je nasilno otvaranje vitrine, dok su ga ostali skrivali od pogleda posetilaca i pazili da neko ne naiđe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar