U trendu

Otvoren granični prelaz Božaj – Hani i Hotit

PODGORICA – Granicni prelaz između Crne Gorev i Albanije, Božaj – Hani i Hotit, koji je rekonstruisan uz pomoć Evropske unije (EU), danas je zvanicno otvoren.

Radi se o strateškom projektu prekogranične saradnje, u okviru kojeg je omogućena rekonstrukcija graničnog prelaza Božaj, za koji je Evropska unija obezbedila milion evra sa ciljem rešavanja problema saobraćajnih gužvi i povećanja bezbednosti na tom pojasu, navedeno je u saopštenju Delegacija EU u Crnoj Gori dostavljenom Tanjugu.

Ceremoniji su prisustovali šefovi Delegacija Evropske unije u Podgorici i Tirani, ambasadori Aivo Orav i Romana Vlahutin, koji su naglasili znacaj projekta u cilju boljeg povezivanja zemalja regiona.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Melvudin Nuhodžic istakao je da se radi o „strateškom projektu, koji sa crnogorske strane obuhvata rekonstrukciju granicnog prelaza Božaj i izgradnju novog zajednickog granicnog prelaza Zatrijebacka Cijevna-Grabon“.

„Na taj nacin znacajno utice na dalje jacanje veza sa našim prvim komšijama, Republikom Albanijom, ali je, istovremeno, doprinos našoj težnji, koju uspješno sprovodimo kroz svoju evropsku integraciju na nacionalnom i regionalnom nivou, a koja ima za cilj da uslove na kapijama naših država uskladujemo sa onim što je pravna tekovina Evropske unije i Šengen standarda“, rekao je Nuhodžic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.