Ova balkanska zemlja se ozbiljno naoružava, stižu „rafali“, fregate i helikopteri

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je hitnu nabavku 18 francuskih višenamenskih aviona „rafal“, četiri nove fregate i nekoliko mornaričkih helikoptera. Istovremeno, vojska će regrutovati dodatnih 15.000 vojnika.

Tenzije u odnosima sa Turskom i nekoliko bliskih susreta flota dve države u istočnom Mediteranu, naveli su vlasti u Atini da pokrenu ozbiljan program modernizacije oružanih snaga, koji uključuje nabavku novih aviona, ratnih brodova, helikoptera, ali i regrutaciju još oko 15.000 vojnika, piše Katimerini.

Osim nabavke četiri nove fregate Grčka planira hitnu modernizaciju postojećih brodova klase „Meko“, kao i kupovinu četiri nova helikoptera „romeo“. Ti helikopteri su mornarička verzija poznatih letelica „blekhok“.

U narednih pet godina, kako je najavio Micotakis, grčke oružane snage biće brojnije za 15.000 vojnika.

Grčki mediji su javili da je plan premijera Micotakisa najšira modernizacija oružanih snaga te države u poslednjih 20 godina.

Tenzije između Grčke i Turske dostigle su tačku ključanja sredinom avgusta, kada su se sudarile grčka i turska fregata. Incident se dogodio tokom opasnih manevara flotile koja je pratila turski istraživački brod „Oruč Reis“, poslat u istočni Mediteran kako bi istražio rezerve prirodnog gasa, na koji Ankara polaže pravo.

Tenzije na liniji Atina – Ankara izazvale su niz reakcija, pa se Francuska odmah svrstala na stranu Grčke i u region uputila nosač helikoptera, fregatu i dva „rafala“. Atinu je podržao i Izrael, dok je Nemačka pozvala sukobljene strane na razum.

Grčka je, u međuvremenu, pozvala Amerikance da pojačaju prisustvo na Istočnom Mediteranu. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Denidas je značajnije angažovanje američkih snaga zatražio od državnog sekretara SAD Majka Pompea u Beču, javlja „Ta nea“.

Manevre na moru pratila je i serija zapaljivih izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u subotu upozorio Emanuela Makrona, ali i Grčku da će imati ozbiljne probleme sa njim, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.