U trendu

Ožbold: Deluje kao da HR i SRB još uvek ratuju

ZAGREB – Bivša ministarka pravosuđa Hrvatske, Vesna Škare Ožbold, izjavila je danas, povodom komemoracije u Vukovaru, da Hrvatska i Srbija deluju kao da, kako je rekla, još uvek ratuju, samo drugim sredstvima.

„Hrvatska i Srbija još uvek poraktično ratuju nekim drugim sredstvima. I to je ono što je grozno. Neshvatljivo je da niko nije inicirao neku veliku sveobuhvatnu analizu svega ono što se dogodilo, neshvatljivo je koliko politika ne uči ništa iz prošlosti”, kaže Škare- Ožbolt.

Dodala je da gradska vlast u Vukovaru ima većinu koju čine Hrvati i manjinu koju čine Srbi.

„Vi nemate Hrvate i Srbe koji stoje zajedno, ne događa se da odu zajedno na neki događaj, da zajedno rešavaju problem“, rekla je

Za nju bi bilo logično, kaže, da predstavnici gradske vlasti Vukovara zajedno rešavaju probleme, a način za to nije razgovor preko medija – kao da su dve gradske uprave, a ne da stvarno žive život u gradu”, kaže Škare-Ožbolt.

Upitana zašto gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, smatra izjave lidera SDS S, Milorada Pupovca, „nastavkom agresije bez oružja“, Škare Ožbold kaže da ona to nikada ne bi rekla.

Dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Vukovar, prema njenim rečima, veliki je iskorak.

„Sve je to ranije bilo usiljeno, ali sada je prirodnije, lakše i postoje pomaci. Ne treba biti isključiv nego inkluzivan. Treba okupljati ljude i sve koji imaju informacije i mogu pomoći oko nestalih i krivaca za ratne zločini, sve treba staviti na prave pozicije i krenuti sa radom. Zato je potrebna jaka politička volja i upornost kada naiđete na probleme veće od planine, tada treba rešavati“, kazala je Škare-Ožbolt, gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Kazala je da svi koji su hteli da ostanu u Hrvatskoj znali su da, ako nisu počinili zločin, mogu mirno tu nastaviti da žive.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.