U trendu

Pahor: Slovenija je naklonjena BiH

LJUBLJANA/SARAJEVO – Članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, sastali su se danas u Ljubljani sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji je rekao da je reč o dvema prijateljskim državama, kao i da je zvanična Ljubljana naklonjena BiH.

Govoreći o evroatlantksim integracijama, Pahor je rekao da je BiH ključna zemlja.

„Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema kasniti u širenju, onda će ta teritorija zakasniti, ne samo da se očuva mir, nego i da napreduje – što je želja i EU i država u regionu. Bosna i Hercegovina je ovde ključna“, kazao je Pahor.

Naveo je da će se u tom kontekstu govoriti o Severnoj Makedoniji prema kojoj je evropka politika napravila grešku i nije se držala reči koju je dala Severnoj Makedoniji.

„Napravili su ogromne promene, ispunila je sve, ispunila očekivanja i nije dobila zeleno svetlo za pregovore“, kazao je Pahor.

Pahor je naveo da su pohvaljeni politički odnosi dve zemlje i govorili o brojkama koje ukazuju na odličnu privrednu saradnju koja iznosi 1,4 milijarde evra robne razmene i da razmena raste.

„BiH je treća destinacija za investicije slovenačkih preduzeća u inostarnstvu, imamo preko 100 preduzeća u BiH. Mi Slovenci imamo poverenje u budućnost BiH. Tamo žive tri naroda, naša bliska država i prijateljska i želeli bismo da se ti odnosi poboljšavaju. Gotovo hiljadu đaka i studenata iz BiH dobija stipendije ovde u Sloveniji. Raduje me što ste došli sva trojica, to je prilika za nastavak intenzivnog političkog, ekonomskog i ljudskog odnosa. Učinićemo sve u našoj moći da očuvamo mir na ovim prostorima“, kazao je Pahor, prenela je sarajevska N1 tv.

Sarajevski portal Klix prenosi da je Pahor takođe naveo da je sa članovima Predsedništva BiH razgovaralo i o pitanjima migranata, štediš, kao i o lokalitetu za nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora, predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić je rekao da mu je drago da u Sloveniji imaju velikog prijatelja

„Mi smo upućeni jedni na druge. Imamo zajedničku prošlost, jezičke barijere nisu tako velike. Zadovoljstvo nam je da imamo prijatelja prisutnog u evroatlantskim integracijama“, kazao je on.

Rekao da su, kada je reč o migrantima, došli do zaključka da zajedno interveniišu prema institucijama nove Evropske komsiije kako bi rešili pitanje migracija na zadovoljavajući način tamo gde i nastaje.

„Na granici u USK ti su ljudi zaglavljeni, žele dalje na Zapad, a BiH je u situaciji da ne može odgovoriti na pitanje i njihove zaštite i smeštaja“, istakao je Komšić.

Džaferović je rekao da je najbitnije pitanje proisteklo iz incijative sa sastanka koje će ići Evropskoj komisiji, da se odmah pitanje članstva Zapadnog Balkana stavi u fokus EU.

Dodik je kazao da trenutne poruke koje EU šalje Zapadnom Balkanu nisu dobre te da „ne treba stvarati novu konfuziju da ne održimo konsenzus koji se odnosi na evropski put“.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa štedišama Komšić je rekao da su razgovarali o slučaju „Ališić“ i o drugim slučajevima.

Pahor je rekao da je Slovenija isplatila 135 miliona evra podružnici Ljubljanske banke u Sarajevu, a da je Savet Evrope prošle godine ocenilo da je Slovenija efikasno sprovela presudu.

Govoreći o Trgovskoj gori, Komšić je rekao da BiH neće stati sa zaključcima Predsedništva BiH u vezi sa ovom neprihvatljivom lokacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar