U trendu

Paket sa eksplozivom poslat Ministarstvu finansija Nemačke

Paket sa „eksplozivnom mešavinom“, otkriven u sredu u Ministarstvu finansija Nemačke, poslat je iz Grčke, izjavio je grčki policijski izvor.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Toskas preuzeo je taj slučaj pošto je dobio informacije nemačke policije, i vlasti dve zemlje sarađuju u vezi s tim, dodao je isti izvor.

Policija u Berlinu je saopštila u sredu da je u Ministarstvu nadjen paket koji sadrži „eksplozivnu mešavinu (…) koja se često koristi u pirotehničkoj proizvodnji“, i da je mogla izazvati „znatne“ povrede.

S poštanskim žigom Grčke, na paketu su ime i stvarna adresa pošiljaoca, a na omotu je logo glavne opozicione desničarske partije, desničarske Nove demokratije (ND), rekao je izvor grčke policije.

Navedeni pošiljalac je političar Adonis Georgijadis, s krajnje desničarske populističke frakcije Nove demokratije, omražen i na krajnoj levici, i na krajnjoj desnici grčke scene, vlasnik knjižare koja je česta meta napada pripisanih anarhističkim pokretima.

Grčka policija istražuje moguće veze te sa sličnim akcijama grčkih ekstremističkih pokreta, rekao je izvor iz policije. Vlasti takođe ispituju kako je paket koji sadrži eksploziv, mogao da bude poslat i to u inostranstvo.

Po nemačkim medijima, paket je bio upućen ministru finansija Volfgangu Šojbleu koji u Grčkoj važi za jednog od najodgovornijih za pogubne mere štednje, uvodjene u toj zaduženoj zemlji od 2010. godine, koje su je uvukle u recesiju.

Nemačka agencija DPA je javila da je je uređaj u paketu s „nekom vrstom detonatora“, bio kućne izrade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.