Palmer: SAD podržavaju mali Šengen, to je obećavajuća inicijativa

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas u Ženevi da je saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije na uspostavljanju „malog Šengena“ obećavajuća inicijativa koju SAD podržavaju i ocenio da u njoj ima mesta i za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

Na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, Palmer je ocenio da je saradnja te tri zemlje odlična i da „pokazuje odlučnost lidera iz regiona da preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i budućnost“.

„Ta arhitektura je i dalje otvorena, tu ima mesta za Crnu Goru, BiH, Kosovo, to je obećavajuća inicijativa koja ima našu podršku. Mi smo posvećeni radu i saradnji s liderima Zapadnog Balkana kako bi taj region napredovao“, rekao je Palmer, koji je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, potpisali su 10. oktobra u Novom Sadu deklaraciju o namerama za uspostavljanje „malog Šengena“, kako bi se osigurala implementacija četiri medjunarodno prihvaćene ključne slobode kretanja – ljudi, roba, usluga i kapitala. Oni će sutra na Ohridu nastaviti razgovor o uspostavljanju „malog Šengena“.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    DA dodam -dozvoljavanjem uvoza Albanskog ,Makedonskog i preko Makedonije BOFL robe URNISETE SRPSKOG SELJAKA ,ili blaze SECETE GRANU NA KOJOJ SEDITE !

  2. Anonimni

    Ameri se igraju PREKRAJANJA ISTORIJE I ZEMALJA !Hoce da stvori u prvi mah EKONOMSKI PANDAM bivsoj Jugoslaviji a posle bi bila kao nazovimo starim ali pravim imenom KONFEDERACIJA ,Sta to treba Srbiji.Makedonija je pri odvajanju samo novosadskim preduzecima ostala duzna i nikad vratila-platila strahovito veliki dug koji je unistio 3 preduzeca ,uzimanjem robe na POCEK ILI „PAPIR“ koji nikad nije mogao biti naplaceni .Ko jednom izgubi POVERENJE ne treba Srbima savez sa njima ,ALBANCIMA TREBAMO KAO TRZISTE I NISTA VISE .Gosn Vucicu to nece moci !!!

Napišite komentar