U trendu

Panel: Što pre preduzeti konkretne korake za integraciju Zapadnog Balkana u EU

Učesnici panela „Budućnost Evrope – proširenje“ u okviru 16. Bledskog strateškog foruma ocenili su da je potrebno što pre preduzeti konkretne korake za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Premijer Slovenije Janez Janša je rekao da je proširenje pitanje budućnosti Evrope.

„Očevi, osnivači Evropske unije nisu govorili o zapadu i istoku već o Evropi – celoj i slobodnoj. Proširenje EU je alat da se ispuni taj cilj, a mi još nismo stigli do toga“, rekao je Janša.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je rekao da je današnji forum koji je posvećen evrointegracijama Zapadnog Balkana pokazatelj da su se „upalili alarmi u Evropi“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je istakao da su kosovske institucije sada jake i da su prozapadno orijentisane te da im je cilj da što pre budu deo Evropske unije i NATO-a.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je rekao da njegova država najduže čeka da otpočne pregovore sa Unijom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je istakao da će u narednoj deceniji za ujedinjavanje Evrope Evropskoj uniji najveći izazov biti migranti.

„To znači da bi Zapadni Balkan trebalo da se integriše u okvire EU što pre“, rekao je on i dodao da je to od strateške važnosti za Uniju.

Istakao je da Unija mora da ima prijatelje na istoku i jugoistoku te da taj region mora biti integrisan pre Turske i Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.