U trendu

Parlament Albanije traži od Saveta Evrope da poništi rezoluciju o trgovini organima na Kosovu

 Parlament Albanije usvojio je jednoglasno rezoluciju kojom od Saveta Evrope traži da poništi rezoluciju iz 2011. godine u kojoj se navode optužbe o vađenju i trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu krajem 1990-ih godina.

Rezolucijom, koju je kasno sinoć podržalo 125 od 140 poslanika albanskog parlamenta, bez glasova protiv, od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) traži se da Albaniju i Kosovo oslobodi optužbi za trgovinu organima.

U rezoluciji se navodi da su tvrdnje iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija, istražitelja Saveta Evrope, na kojem se zasniva rezolucija PSSE iz 2011. godine, „ostale nepotkrepljene i nedokazane“, da „nisu zasnovane na dokazima i činjenicama“ i da „takvim treba da ih smatraju državne i međunarodne institucije“.

Rezolucija predviđa i da vlada Albanije zatraži od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da sačini naknadni izveštaj o onome što je bio predmet Martijeve istrage.

Albanski premijer Edi Rama, čija je Socijalistička partija predložila rezoluciju, nazvao je tokom jučerašnje rasprave Martijev izveštaj „monstruoznim“ i kritikovao što je nekadašnja Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) okarakterisana „kao teroristička jedinica kriminalaca koja se bavi trgovinom organima“.

„Dik Marti više nije član PSSE. Radi se o reputaciji i dostojanstvu PSSE, koja je glasala za Martijev izveštaj. U redu, glasali su jer su mislili da to treba ispitati. Ovaj istražni proces nije doneo pravdu pretpostavljenim žrtvama, ali je učinio žrtvama glavne ličnosti OVK, jer je to bio cilj. Učinio je OVK globalnom žrtvom, a ona je jedan od važnih tačaka nacionalnog ponosa Albanaca“, rekao je Rama.

Martijev izveštaj je takođe bio osnova za amandman na Ustav Kosova kojim je formiran specijalni sud, sa sedištem u Hagu, za krivično gonjenje bivših lidera OVK zbog ratnih zločina.

Specijalizovana veća Kosova, što je zvaničan naziv tog suda, i sa njim povezano tužilaštvo, uhapsili su pet bivših lidera OVK od 2020. godine. Među njima su bivši predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i bivši predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

U rezoluciji koju je PSSE usvojila 2011. godine, Misija Evropske unije na Kosovu se poziva da istraži „ratne zločine i trgovinu organima“ na Kosovu i u Albaniji. Navodi se i da su borci OVK trgovali ljudskim organima zatvorenika, ubijenih Srba i etničkih Albanaca i na Kosovu i u Albaniji.

„Čini se da brojne indicije potvrđuju da su u periodu neposredno posle okončanja oružanog sukoba, pre nego što su međunarodne snage zaista preuzele kontrolu nad regionom i ponovo uspostavile privid zakona i reda, nekim zatvorenicima vađeni organi na klinici na teritoriji Albanije i nošeni u inostranstvo radi transplantacije“, piše u rezoluciji PSSE iz 2011. godine.

Dik Marti je tada naveo da je OVK odgovorna za smrt stotina Srba, Roma i etničkih Albanaca osumnjičenih da su sarađivali sa Srbima tokom rata na Kosovu 1998-1999.

Posle dvoipogodišnje istrage, specijalni tužilac Evropske unije je 2014. godine rekao da postoje „uverljive indicije“ da je do deset zarobljenika ubijeno da bi im organi bili izvađeni i iskorišćeni za ilegalnu trgovinu i prodaju na crnom tržištu tokom rata. Međutim, tužilac EU je rekao da nema dovoljno dokaza da bi bilo ko bio optužen za te zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.