U trendu

Parlament BiH nije glasao o setu reformskih zakona po hitnom postupku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas ponovo nije prihvatio da se po hitnom postupku glasa o setu reformskih zakona, medju kojima je i novi Zakon o akcizama, kojim je predvidjeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 pfeninga po litru.

Za usvajanje tih zakona, koji su uslov da Medjunarodni monetarni fond (MMF) odobri BiH novu tranšu od oko 76 miliona evra, glasalo je 19 poslanika, 19 je bilo protiv, dok su se dva poslanika uzdržala od glasanja.

Protiv su bili poslanici Saveza za promene iz Republike Srpske, poslanici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Demokratske fronte (SF).

O setu zakona se nije glasalo po hitnom postupku, jer su se dva poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) uzdržala od glasanja.

Ti zakoni trebalo je da budu usvojeni do 23. aprila, kada u Vašingtonu zaseda Upravni odbor MMF-a. Ovo je već drugi put da se ne usvoji predlog da se set zakona o akcizama razmatra po hitnoj proceduri.

Danas je podršku većine u parlamentu dobio predlog da se o tom setu zakona glasa po skraćenoj proceduri, što podrazumeva da ti zakoni prodju nadležne skupštinske komisije i da se na njih može amandmanski delovati, ali u skraćenim rokovima.

Set reformskih zakona ranije je usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasti su planirale da se tim sredstvima obezbede dodatnih deset pfeninga za izgradnju autoputeva i pet pfeninga za izgradnju puteva, a sredstva bi se uplaćivala na namenske račune javnih preduzeća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.