U trendu

Parolin:Stepinac neće biti kanonizovan bez saglasnosti SPC

ZAGREB – Zagrebački nadiskup u vreme Drugog svetskog rata, kardinal Alojzije Stepinac, neće biti kanonizovan bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve, poruka je državnog sekretara Svete stolice kardinala Pjetra Parolina, piše zagrebački Jutarnji list, i dodaje da ta odluka nije neočekivana.

Parolin je u intervjuu crkvenom glasilu „Glas koncila“ rekao da kanonizacija Stepinca mora biti trenutak zajedništva za celokupnu crkvu, i katolike i pravoslavne.

Kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljega, Stepinac neće biti proglašen svetim, rekao je Parolin.

“Sveti Otac želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja. Smatram da je u srži o tome reč. To zahteva strpljivost i od Crkve u Hrvatskoj, koja, naravno, s velikom zebnjom i s velikom željom iščekuje tu kanonizaciju“, rekao je Parolin.

Prema njegovim rečima, taj gest koji se posebno tiče jedne crkve, treba posmatrati u kontekstu čitave crkve, a papa treba upravo da vodi računa o toj opštoj viziji, rekao je Parolin, koji je i član Kongregacije za nauk vere, Kongregacije za biskupe i Kongregacije za istočne crkve.

Dodao je da nema novih detalja “u odnosu na ono što je već rečeno u vezi s kanonizacijom kardinala Stepinca“, u smislu u kojem smo to, kako je naveo, mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu.

Zagrebački Jutarnji list piše da je ovo prvi put da iz Vatikana priznaju da su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu – propali.

“Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stavovi, i kad je reč o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj). Smatram takođe da je takva metodologija najispravnija. Poznato je papino viđenje da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevladaju razlike i da se pomire različiti stavovi“, kazao je kardinal Parolin.

Jedna faza toga dijaloga je, navodi, ostvarena i nije postigla neki poseban rezultat jer se stavovi nisu približili.

„Ali, verujem da je to put kojim treba ići s obnovljenom voljom. Na završetku susreta izražena je želja da se dijalog nastavi, pa se nadamo da će se to ostvariti i doneti plodove”, zaključio je državni sekretar Vatikana.

Jutarnji piše da u crkvenim krugovima u Zagrebu istup najbližeg papinog saradnika nije dočekan s iznenađenjem.

Na Kaptolu podsećaju da je pre gotovo tri godine, prilikom poseta Zagrebu, kardinal Parolin takođe odbio da precizira kad bi Stepinac mogao biti proglašen za sveca, ali je izjavio i da je “kardinal Stepinac bio branitelj istine, a to je posvedočio ne samo svojim rečima i naukom, nego je za to položio i vlastiti život”.

Neimenovani sagovornik sa Kaptola za zagrebački dnevnik kaže da je žalosno da Vatikan ima više razumevanja za SPC.

„To je stav na koji smo navikli. Pre pet ili šest godina bismo se iznenadili, ali u međuvremenu je postalo jasno da u Vatikanu nema razumevanja za Hrvate, kao što je bilo tokom pontifikata Jovana Pavla Drugog“, navodi taj izbor lista.

Papa Franjo je kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu, rekao je sagovornik Jutarnjeg, kojeg predstvljaju kao sveštenika koji je dobro upućen u odnose Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Vatikana.

Prema njegovim rečima, niko od hrvatskih biskupa nije srećan zbog Franjine politike, pa čak ni članovi HBK, koje je imenovao sadašnji papa.

„Ali o tome niko od njih ne sme da govori javno, a i ne bi imalo smisla”, rekao je sagovornik Jutarnjeg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar