U trendu

Patrijarsi Jovan X i Irinej stigli u Podgoricu

PODGORICA – Patrijarh antihijski i celog Istoka Jovan X u pratnji patrijarha srpskog Irineja stigao je u Podgoricu, gde će im u Hramu Hristovog vaskrsenja biti priređen svečani doček.

U Cetinjskom manastiru ranije danas je patrijarhu Jovanu X dodijeljen orden – Zlatni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovica, koji se dodeluje za ispovedničko svedočenje na tronu petropavlovske antiohijske patrijaršije.

Patrijarh Jovan X kazao je da je, kada je stigao u Manastir, video ljubav.

„Videli smo ljude koji su srećni, i sveti oci, sveštenici, monasi i narod“, rekao je Jovan X.

Izrazivši zadovoljstvo i sreću dolaskom u Crnu Goru, patrijarh antiohijski i celogIstoka je rekao da je o mirna poseta koja, kako je rekao, svedoči da smo braća, da imamo ljubav, da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju.

„Ništa ne može da nas udalji jedne od drugih. Kroz istoriju smo imali dobar odnos sa srpskom crkvom. Mi bodrimo vašu crkvu i braća smo u Hristu i to nije od sada nego oduvik“, rekao je Jovan X.

U pratnji patrijarha Jovana nalaze se arhijereji Antiohijske patrijaršije mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif.

U pratnji Patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Irinej će danas posjetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gđe će mu u 16 sati takođe biti priređen svečani doček.

Patrijarsi su se ranije danas u Cetinjskom manastiru poklonili ćivotu Svetog Petra Cetinjskog, ruci Svetog Jovana Krstitelja i čestici Časnog krsta Gospodnjeg.

Sveti Petar Cetinjski nosi ime utemeljivača crkve Svete antiohije, a desna ruka Sv Jovana Krstitelja krstila je Gospoda u reci Jordanu.

Nakon Cetinja delegacije dveju crkava obišle su manastir Ostrog.

Antiohijsku Crkvu su osnovali apostoli Petar i Pavle. Nakon stradanja svetog Arhiđakona Stefana u Jerusalimu, verni onoga vremena su, po blagoslovu apostola Petra, stigli u Antiohiju i tamo osnovali Crkvu 47. godine po Rođenju Hristovom. Upravo u Antiohiji su vernici po prvi put nazvani hrišćanima. Od tada do danas ova Crkva dala je mnoge svetetilje, ispovednike, podvižnike, bogoslove i mučenike.

Među njima najpoznatiji su sveti apostol Luka, sveti Ignjatije Bogonosac, sveta Tekla, sveti Jefrem i Isak Sirin, sveti Jovan Damaskin…

Patrijaršija Antiohijska danas ima jurizdikciju u Antiohiji, Siriji, Arabiji, Kilikiji, Iveriji, Mesopotamiji i na celom Istoku, kako i stoji u tituli patrijarha Jovana X, a njegovo sedište je u Damasku.

Kako se radi o veoma stradalnoj crkvi izloženoj kontinuiranim progonima, veliki broj vernika je emigrirao, što je Antiohijsku Crkvu učinilo najbrojnijom Pravoslavnom crkvom u dijaspori, naročito u Severnoj i Južnoj Americi.

Ovo je još jedna istorijska posjeta predstojatelja neke pomesne Pravoslavne crkve Crnoj Gori, čime se pravoslavnim vernicima i pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori i Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju ukazuje dostojanstvo, poštovanje i veliki ugled u pravoslavnom svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.