U trendu

Pendarovski: EU da pokaže odlučnost i dodeli datum MKD i ALB

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da od Evropske unije očekuje liderstvo i odlučnost u određivanju datuma za pregovore o učlanjenju sa Savernom Makedonijom, prenosi TV Sitel.

„To je dobitna kombinacija za sve zainteresovane strane“, poručio je Pendarovski dodavši da Evropska unija treba da ostane dosledna kada je reč o visokim očekivanjima koje je kreirala kod građana.

„Ukoliko Severna Makedonija i Albanija ne dobiju datum za pregovore o učlanjenju, a Bosna i Hercegovina ne dobije pozitivno mišljenje na zahtevu za učlanjenje, umesto suštinskog napretka u regionu ponovo ćemo se suočiti sa razočarenjem“, rekao je Pendarovski.

Kako je kazao, svako dodatno odlaganje pregovora će narušiti kredibilitet Evropske unije, demotivisati građane, usporiti proces reforma i negativno uticati na stabilnost u regionu.

„Spremni smo da započnemo pregovore o pristupanju u EU. Učlanjenje u EU i NATO je naš najviši strateški interes. Nadam se da će EU pratiti primer NATO i predložiti datum o početku pregovora“, naglasio je Pendarovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.