Pendarovski:Paljenje bugrarske zastave je nedopustivo

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski osudio je paljenje bugarske zastave na Vevčanskom karnevalu u toj zemlji.

„Paljenje zastave Republike Bugarske tokom karnevala u Vevčanima je nedopustivo i za osudu. Među susedima je neophodna izgradnja poverenja, razumevanja i poštovanja“, navodi se na Fejsbuk profilu makedonskog predsednika.

Paljenje bugarske zastave osudilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

Prethodno je bugarski ambasador u Skoplju Angel Angelov uputio oštru verbalnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije nakon dobijene informacije da je juče zapaljena bugarska zastava na Vevčanskom karnevalu.

Tu informaciju na svom Fejsbuk profilu je objavila i bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

„Nakon informacije o zapaljenoj bugarskoj zastavi u selu Vevčani u Severnoj Makedoniji poručila sam bugarskom ambasadoru u Skoplju da vlastima Republike Severne Makedonije iskaže naše snažne neslaganje sa ovim vandalskim činom. Ambasador Angelov već je uputio oštar verbalni demarš u Ministarstvu spoljnih poslova RSM“, napisala je Zaharijeva na fejsbuku.

Odnosi Skoplja i Sofije dodatno su zategnuti nakon što je Bugarska blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Vlasti u Sofiji tvrde da Skoplje ne ispunjava uslove za početak pregovora jer ne sprovodi odredbe iz međudržavnog sporazuma potpisanog 1. avgusta 2017.

Sofija zahteva od Skoplje da odustane od pretenzija na makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao jezik prema ustavu Severne Makedonije, a da pregovarački okvir sadrži vremenski preciziran ‘putokaz’ o sprovođenju odredaba iz međudržavnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.